Hlavní obsah

ČNB loni vykázala ztrátu přes 37 miliard

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Česká národní banka (ČNB) loni vykázala ztrátu 37,7 miliardy korun po předloňském rekordním zisku 91,7 miliardy korun. Kumulovaná ztráta banky z předchozích let tak stoupla na 75,3 miliardy korun. Vyplývá to z účetní uzávěrky a zprávy o výsledku hospodaření, které schválila bankovní rada ČNB. Banka o tom ve středu informovala v tiskové zprávě.

Foto: Profimedia.cz

Budova České národní banky v Praze

Článek

Výsledek hospodaření byl podle ČNB nejvíce ovlivněn kurzovými ztrátami plynoucími z posílení kurzu koruny v závěru loňského roku. Celkově tak loni ČNB vykázala kurzovou ztrátu 91 miliard korun, zatímco v roce 2020 to byl zisk osm miliard korun.

Výnosy z devizových rezerv pak podle banky přispěly kladně k hospodaření 80 miliardami korun. Nejvýnosnější částí devizových rezerv přitom loni byly akcie. Investice do nich ČNB vynesly bance rekordních 111 miliard korun. Naopak v případě dluhopisů zaznamenala centrální banka ztrátu kvůli poklesu jejich tržní ceny.

V souvislosti se zvyšováním úrokových sazeb ČNB zaznamenala také růst nákladů na měnové operace. To zatížilo hospodaření banky úrokovými náklady vyplacenými obchodním bankám za 24 miliard korun.

Úrokové sazby půjdou výrazně nad pět procent, varuje viceguvernér ČNB

Ekonomika

Kumulovaná ztráta ČNB vznikla v roce 2017, kdy centrální banka vykázala ztrátu přes 249 miliard korun. Důvodem byl nárůst devizových rezerv v souvislosti s ukončováním devizových intervencí a následné posílení kurzu koruny. Devizové intervence ukončila centrální banka v dubnu 2017 po 41 měsících.

Zisk z roku 2020 banka využila na úhradu části účetní ztráty. Ta po letošním výsledku hospodaření opět stoupla a ČNB ji plánuje uhradit z budoucích zisků.

Centrální banka dlouhodobě upozorňuje na to, že vytváření zisku není její hlavní úlohou. Tou je péče o cenovou a finanční stabilitu.

ČNB zveřejní Roční zprávu o výsledku hospodaření za rok 2021 a účetní závěrku za rok 2021 do konce března poté, co je doručí do Poslanecké sněmovny.

Reklama

Výběr článků

Načítám