Hlavní obsah

Členské země EU budou usilovat o zrušení cukerných kvót

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brusel

Na zrušení kvót na výrobu cukru od roku 2017 se dohodli ministři zemědělství Evropské unie. Tento požadavek je součástí společné pozice členských zemí pro jednání s Evropským parlamentem (EP) o konečné podobě reformy společné zemědělské politiky.

Článek

Ministři dosáhli shody po dvoudenním jednání. K dohodě se nepřipojily dvě členské země – Slovinsko a Slovensko, řekl irský ministr zemědělský Simon Coveney, který jako zástupce předsednické země jednání vedl.

Parlament minulý týden odhlasoval vlastní pozici, s níž půjde do rozhovorů. Podle EP by měly výrobní kvóty na cukr skončit až v roce 2020, a ne v roce 2015, jak navrhovala Evropská komise. Ministři došli ke kompromisnímu termínu pro ukončení cukerných kvót pro rok 2017 a zrušení kvót na výrobu mléka v roce 2015.

Pokud jde o původní návrh Evropské komise, aby zemědělci z ekologických důvodů neobhospodařovali sedm procent půdy, ministři se dohodli na pěti procentech. Tato plocha by se po zhodnocení celého opatření mohla v roce 2018 rozšířit na sedm procent.

Irský ministr vyjádřil přesvědčení, že se podaří definitivní podoby reformy společné zemědělské politiky dosáhnout do června, včetně schválení v plénu parlamentu. Podle něj je to potřeba, aby se stihly zavést všechny potřebné zákony do roku 2015, kdy má nová podoba společné zemědělské politiky vstoupit v platnost.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám