Hlavní obsah

Čistý zisk Moneta Money Bank letos stoupl o 116 procent

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Čistý zisk Moneta Money Bank za první čtvrtletí letošního roku stoupl meziročně o 116 procent na 1,3 miliardy korun. Celkové provozní výnosy vzrostly o 13 procent na tři miliardy korun. Banka to ve čtvrtek uvedla v tiskové zprávě.

Foto: Novinky

Ilustrační foto

Článek

Dobré hospodářské výsledky podle banky podpořila změna tržních úrokových sazeb a nižší náklady na riziko. Provozní náklady zůstaly i přes inflaci 1,5 miliardy korun.

Čistý výnos z úroků meziročně vzrostl o 17 procent z důvodu vyšších úrokových sazeb. Čisté výnosy z poplatků a provizí stouply o tři procenta a souvisí s vyššími provizemi od třetích stran a vyšším počtem transakcí.

„Naše výsledky jsou v souladu s cíli skupiny Moneta komunikovanými pro letošní rok,“ uvedl k výsledkům ředitel a předseda představenstva Monety Tomáš Spurný.

V únoru oznámil, že banka letos cílí na minimální čistý zisk 4,4 miliardy korun.

„Nicméně bych chtěl zdůraznit rizika, neboť tato se znásobila v kontextu událostí od konce tohoto února,“ dodal nyní. Od konce února trvá invaze Ruska na Ukrajinu.

Moneta Money Bank loni zvýšila čistý zisk o 53 procent

Ekonomika

Banka tento týden oznámila, že rozdělí akcionářům dividendami 3,6 miliardy korun z loňského čistého zisku, který činil zhruba 4,1 miliardy korun.

Dividenda bude činit sedm korun na akcii a bude vyplacena 25. května. Podle informací na webu Monety má největší podíl v bance společnost Tanemo ze skupiny PPF, a to 29,94 procenta.

Následuje Raiffeisen Bank International s 6,77 procenta a společnost Chase Nominees Limited s 4,13 procenta.

Moneta Money Bank je jednou z největších firem obchodovaných na pražské burze.

Akcionáři banky loni v prosinci odsouhlasili spojení Monety s bankovní částí skupiny PPF, čímž vznikne podle počtu klientů třetí největší banka na českém trhu po České spořitelně a ČSOB.

Reklama

Výběr článků

Načítám