Hlavní obsah

Moneta Money Bank loni zvýšila čistý zisk o 53 procent

Moneta Money Bank loni zvýšila čistý zisk meziročně o 53 procent na 3,98 miliardy korun. Provozní výnosy bance klesly zhruba o osm procent na 11,17 miliardy korun, po očištění o jednorázové vlivy z roku 2020 ale vzrostly o 4,6 procenta. Výsledky banka zlepšila díky vyššímu čistému úrokovému výnosu, stabilním provozním nákladům a nižším nákladům na riziko, oznámila v tiskové zprávě.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Pobočka Moneta Bank v Praze.

Článek

Moneta uvedla, že u čistého zisku překonala svůj původní cíl o 42 procent. Meziroční nárůst o 53 procent podle ní představuje zisk 7,8 koruny na akcii. „Kapitálová přiměřenost dosáhla ke konci roku výše 17,1 procenta, aktuální nadbytečný kapitál je ve výši 8,1 miliardy korun," uvedla banka.

Provozní náklady zůstaly téměř beze změny, loni činily 5,54 miliardy korun. Čistý úrokový výnos meziročně vzrostl o čtyři procenta na 8,61 miliardy korun, náklady na riziko klesly o 80 procent na 695 milionů Kč.

ECB ponechala hlavní úrokovou sazbu na nule

Ekonomika

„Výhled do roku 2022 je optimistický. V letošním roce cílíme na minimální čistý zisk 4,4 miliardy Kč," uvedl k výsledkům generální ředitel Monety Tomáš Spurný. Dříve banka očekávala čistý zisk na úrovni 3,8 miliardy Kč. Tento cíl souvisí podle něj s očekáváním, že Česká národní banka začne ve druhém pololetí roku snižovat úrokové sazby.

Čistý zisk Monety překonal analytické odhady, řekl analytik Cyrrusu Tomáš Pfeiler. Růst podle něj souvisí zejména s dramatickým poklesem nákladů rizika. Jako pozitivní hodnotí vývoj provozních nákladů, které vykázaly pouze minimální zvýšení. Moneta tak v současném inflačním prostředí udržuje obdivuhodnou nákladovou disciplínu. Optimistickou zprávou je také zvýšení výhledu na čistý profit v letošním roce o 600 milionů korun, dodal.

Moneta se spojí s bankovní částí PPF, bude třetí největší bankou v ČR

Ekonomika

Moneta Money Bank je jednou z největších firem obchodovaných na pražské burze. Pod současným názvem funguje od roku 2016, kdy se jméno změnilo z dřívějšího GE Money Bank právě v souvislosti s jejím vstupem na burzu.

Akcionáři Monety loni v prosinci souhlasili se spojením s bankovní částí PPF, kam patří Air Bank, český a slovenský Home Credit a společnost Benxy (Zonky). Valná hromada zároveň schválila financování transakce, tedy navýšení základního kapitálu banky pro úpis nových akcií.

Reklama

Výběr článků

Načítám