Hlavní obsah

Čínské akcie prudce zpevnily, spekuluje se o chystané vládní pomoci trhům

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Čínské akcie v úterý výrazně zpevnily, hlavní index nejvíce od konce roku 2022, index akcií menších firem pak nejvíce od globální finanční krize z roku 2008. Mezi obchodníky se spekuluje, že vláda se chystá akciovému trhu pomoct a že plány mají podporu prezidenta Si Ťin-pchinga. Informuje o tom agentura Bloomberg.

Foto: Uncredited, ČTK/AP

Žena před obrazovkou s cenami akcií v makléřském domě v Chang-čou ve východní Číně v provincii Če-ťiang.

Článek

Hlavní index CSI 300, který zahrnuje akcie tří set největších emisí na burzách v Šanghaji a Šen-čenu, zpevnil o 3,48 procenta na 3311,69 bodu.

Index akcií menších firem CSI 1000, který za poslední rok odepsal více než 30 procent, dnes přidal 6,97 procenta na 4592,44 bodu.

Úřady podle informovaných zdrojů pracují na sestavení pomoci téměř nepřetržitě. I když není jasné, zda ze schůzky s prezidentem vzejdou nějaká nová podpůrná opatření, obchodníci doufají, že tentokrát se změny dostaví.

Čína snižuje povinné minimální rezervy bank

Ekonomika

Od roku 2021, kdy byly čínské akciové trhy na vrcholu, už se hodnota akcií na burzách v Šanghaji a v Hongkongu snížila zhruba o sedm bilionů dolarů (více než 162 bilionů Kč).

Dosavadní dílčí opatření na podporu ekonomiky a stabilizaci trhů zatím trhy pozvednout nedokázala.

Pro tvůrce měnové politiky je důležité akciový trh stabilizovat, aby se ještě více nezhoršila důvěra mezi spotřebiteli v době, kdy se Čína chystá na týdenní volno kvůli oslavám lunárního Nového roku. Ten letos připadá na 10. února.

„Zpráva, že nejvýše postavený člověk ve státě chystá schůzku, je povzbudivý vývoj. Ukazuje, že ten propad se blíží stavu, s kterým už vláda nemůže být spokojena,“ řekl manažer investiční společnosti JH Investment Management Li Wej-čching. „Mám dojem, že dělají vše, co mohou,“ dodal.

Index CSI 300 byl na konci minulého týdne nejníže za pět let. Od vrcholu v roce 2021 pak ztrácí kolem 40 procent.

Příliv investic ze zahraničí se díky spekulacím o chystané pomoci prudce zvýšil. Některé zahraniční fondy za dnešek nakoupily v pevninské Číně akcie za více než 12 miliard jüanů (39 miliard Kč), což je letos nejvíce.

Stále je ale riziko, že výsledek schůzky s prezidentem nezabere a že výprodej na akciových trzích začne znovu.

Za poslední rok už se několikrát stalo, že akcie na dílčí podpůrná opatření zareagovaly růstem, který ale za pár dní odezněl. Důvodem byly většinou špatné ekonomické statistiky.

Čínská komise pro cenné papíry dnes uvedla, že ve snaze omezit spekulace na pokles cen akcií pozastaví platnost ustanovení, které umožňuje makléřským společnostem půjčovat si akcie a následně je poskytovat zájemcům ke spekulaci.

Nebude zřejmě ani možné půjčovat akcie klientům, kteří mají v úmyslu prodat je hned v den nákupu.

Velký návrat Mety. Zuckerbergovi vynesou dividendy 16 miliard

Ekonomika

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám