Hlavní obsah

Čína snižuje povinné minimální rezervy bank

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Čínská centrální banka se rozhodla snížit povinné minimální rezervy, tedy objem hotovosti, kterou musejí komerční banky povinně držet. Snaží se tím podpořit hospodářský růst i akciové trhy. Guvernér centrální banky Pchan Kung-šeng uvedl, že míra povinných rezerv se od 5. února sníží o půl procentního bodu, což do ekonomiky uvolní zhruba bilion jüanů (přes tři biliony Kč). Jde o nejvýraznější snížení povinných rezerv od konce roku 2021, uvedla agentura Reuters.

Foto: Tingshu Wang, Reuters

Sídlo čínské centrální banky v Pekingu

Článek

Oživení čínské ekonomiky z útlumu způsobeného koronavirovými restrikcemi stále brzdí krize na realitním trhu, ale i dluhové problémy místních samospráv a slabá globální poptávka. To má pak negativní dopady na zájem investorů o čínská aktiva.

„Snížení je známkou toho, že čínská centrální banka letos bude pokračovat v uvolněném přístupu k měnové politice,“ uvedl analytik Sü Tchien-čchen ze společnosti Economist Intelligence Unit. „Je to rovněž známkou toho, že političtí činitelé ve vládě chtějí ekonomice zajistit dobrý start pomocí zvýšené podpory. To je zapotřebí k dosažení jejich ambiciózního růstového cíle v tomto obtížném roce,“ dodal.

Hlavní index hongkongské akciové burzy si ve středu díky rozhodnutí centrální banky připsal 3,6 procenta. Zaznamenal tak nejvýraznější nárůst za více než dva měsíce. Akciové trhy v pevninské Číně uzavřely středeční obchodování ještě před oznámením centrální banky.

V loňském roce čínský akciový trh klesl zhruba o 13 procent a v poklesu pokračoval také začátkem letošního roku. Zahraničí investoři totiž pokračovali v prodeji čínských akcií.

Podle analytiků budou v letošním roce zapotřebí další opatření na podporu čínské ekonomiky, která je druhá největší na světě za Spojenými státy. Ekonomové podle průzkumu agentury Reuters předpokládají, že hospodářský růst v Číně v letošním roce zpomalí na 4,6 procenta z loňských 5,2 procenta.

Čína zvažuje podporu pro akciový trh, který je na pětiletém minimu

Ekonomika

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám