Hlavní obsah

Čínská ekonomika si drží tempo růstu

Peking

Čínská ekonomika si ve druhém čtvrtletí v meziročním srovnání udržela tempo růstu 6,9 procenta, kterého dosáhla i v předchozím kvartálu. Informoval o tom v pondělí čínský statistický úřad. Podle agentury AP čínský HDP podpořil obchod a spotřebitelské výdaje, a to přes obavy z možného blížícího se zpomalení, ale také vysoké výdaje vlády.

Foto: China Daily, Reuters

Kontejnery v čínském přístavu

Článek

Maloobchodní tržby vzrostly v první polovině tohoto roku o 10,4 procenta, což je o 0,1 procentního bodu více, než ukazovala data za první čtvrtletí. Dříve zveřejněné údaje týkající se obchodu rovněž ukázaly, že v květnu a červnu zrychlil čínský export.

Investice, což byl v posledních letech hlavní motor hospodářského růstu Číny, vzrostly v prvním pololetí o 8,6 procenta, což je ale o 0,6 procenta méně než v prvním čtvrtletí.

Komunistické vedení Číny se snaží udržet ekonomiku stabilní před blížícím se stranickým sjezdem, jenž by měl prezidenta Si Ťin-pchinga jmenovat na druhé pětileté funkční období.

Růst ale ohrožuje utužení kontroly bankovních úvěrů v obavě z nárůstu hladiny zadlužení. Experti proto očekávají, že ještě letos čínská ekonomika zpomalí.

Mezinárodní měnový fond předpovídá, že celkový letošní růst HDP Číny zůstane na loňské úrovni, tedy 6,7 procenta, a to díky vysokým výdajům vlády.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám