Hlavní obsah

Čína zvýšila cla na dovoz ocelových trubek z USA a Evropské unie

Čína zvyšuje antidumpingová cla na bezešvé trubky z legované ocele dovážené ze Spojených států a Evropské unie. Nová cla se pohybují v rozmezí 57,9 až 147,8 procenta a jsou až desetkrát vyšší než dosavadní cla. V pátek to oznámilo čínské ministerstvo obchodu.

Foto: Yves Herman, Reuters

Ocelárna v belgickém Gentu

Článek

Cla vstupují v platnost k pátku. Původní, nižší cla, byla zavedena v roce 2014, pohybovala se v rozmezí 13 procent až 14,1 procenta a jejich platnost skončila na počátku května.

Podle ministerstva však domácí výrobci ocelových trubek požadovali jejich prodloužení a zvýšení.

Zvýšení cel přichází v době eskalace čínsko-amerického obchodního sporu, v rámci kterého zavedly obě strany cla na zboží, jehož hodnota dovozu přesahuje stovky miliard dolarů ročně.

Nejvyšší v pátek oznámená cla se vztahují na americké společnosti, cla na evropské firmy jsou nejvýše 60,8 procenta.

Produkty, na které se vztahuje clo, jsou trubky a potrubí pro vysoké teploty a tlak a používají se hlavně v tepelných elektrárnách. Čína se na celosvětové poptávce po těchto trubkách podílí téměř 80 procenty.

Podle údajů z roku 2017 Čína dovezla 9500 tun trubek a potrubí používaných v energetice. Téměř 95 procent jich bylo z USA a EU. Novější údaje k dispozici nejsou, napsala agentura Reuters.

Reklama

Výběr článků

Načítám