Hlavní obsah

Čína zdanila luxusní vozidla. Chce si došlápnout na znečištění ovzduší i na milionáře

Novinky, bož

Čína zavedla zvláštní desetiprocentní daň z luxusních vozidel. Daň by měla přispět k boji proti znečišťování ovzduší. Ve čtvrtek o tom informoval deník Handelsblatt s odvoláním na Reuters. Čínskému trhu s luxusními auty dominují německé automobilky.

Foto: Reuters

Smog v Pekingu je jedním z avizovaných důvodů uvalení daně na luxusní vozidla. Dalším je negativní postoj komunistického režimu k boháčům.

Článek

Vozy, jejichž nákupní cena přesahuje 1,3 miliónu jüanů (zhruba 4,8 miliónu korun), Čína zdanila sazbou deset procent. Opatření by mělo zasáhnout především luxusní modely německých značek BMW, Daimler a Audi, které tomuto segmentu čínského trhu dominují. [celá zpráva]

Ještě více však zasáhne značky, které se na luxusní vozy specializují, jako Ferrari, Aston Martin nebo Rolls-Royce, uvedl Handelsblatt. Německé automobilky se totiž nesoustředí výhradně na tento segment.

„Výraznou část našich obchodů to neovlivní,“ uvedl mluvčí zastoupení BMW v Pekingu. Podle něj jen velká menšina modelů prodává za cenu přesahující 1,3 miliónů jüanů.

Čínský prezident Si Ťin-pching se v poslední době snaží omezit třídu boháčů, která je podle Handelsblattu čínským komunistům trnem v oku. Kromě luxusních vozů si čínské vedení už dříve došláplo na prodej drahých kabelek a ušlechtilých lihovin.

Reklama

Související články

Čínští byznysmeni míří na Pražský hrad

Na Pražský hrad se v úterý sjedou zástupci řady významných čínských společností. V rámci hlavního programu již sedmého česko-čínského investičního fóra budou...

Výběr článků

Načítám