Hlavní obsah

Čína začne víc chránit soukromý majetek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PEKING

Čínský parlament přijal v pátek zákon, kterým staví soukromé vlastnictví na úroveň veřejného. Měl by tak zabránit rozsáhlému vyvlastňování půdy, které je v Číně velmi běžné. Stát bere lidem půdu kvůli nejrůznějším stavbám a dává jim za ni minimální či vůbec žádnou náhradu.

Článek

Někteří čínští zákonodárci normu kritizují. Vadí jim, že se zvýší ochrana vlastníků půdy. Zákon je prý také proti socialistickým principům.

Konec prázdnin pro investory

Parlament také souhlasil s dalším zákonem, který ukončí daňové prázdniny pro zahraniční investory. Ti nyní budou muset platit stejné daně jako čínské firmy. Sazba se současně snížila z 33 procent na 25 procent.

Daňové prázdniny přitáhly v posledních 20 letech do země investice ve výši kolem 700 miliard dolarů (14,8 biliónu Kč) a pomohly Číně stát se čtvrtou největší ekonomikou světa. Vyvolalo to stížnosti čínských firem, které těm zahraničním nedokázaly konkurovat.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám