Hlavní obsah

Čína uzavřela miliardovou investiční dohodu s Uzbekistánem

Novinky, pit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Taškent

Uzbekistán a Čína podepsaly investiční dohody přesahující pět miliard dolarů (asi 84 miliard korun), mezi něž patří i rozšíření dodávek zemního plynu do nejlidnatější země světa. Dohoda je výsledkem návštěvy uzbeckého prezidenta Islama Karimova v Pekingu v tomto týdnu. Uvedla to agentura Reuters s odkazem na uzbecká média.

Foto: POOL, Reuters

Uzbecký prezident Islam Karimov (vlevo) a čínský premiér Wan Ťia-pao při setkání v Pekingu

Článek

Hlavní čínské banky vytvoří úvěr ve výši 1,5 miliardy dolarů pro čtyři uzbecké banky, aby podpořily investiční možnosti v Uzbekistánu. Obě země se rovněž dohodly na výstavbě uzbecké větve Středoasijsko-čínského plynovodu, čímž bude moci Uzbekistán dodávat do Číny 25 miliard kubických metrů.

Větev se napojí k centrálnímu plynovodu, kterým začal proudit plyn do Číny od konce roku 2009 ze sousedního Turkmenistánu přes Uzbekistán a Kazachstán do čínské severozápadní provincie Sin-ťiang.

Čína nadále posiluje svůj ekonomický i diplomatický vliv v regionu Střední Asie, kam v posledních letech investovala miliardy dolarů. V oblasti jsou totiž obrovské zásoby ropy, zemního plynu a průmyslových kovů.

Spolupráci se nebrání ani středoasijské republiky, které díky čínským investicím snižují svou závislost na Rusku i na Západu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám