Hlavní obsah

Čína tlačí na světové automobilky, aby zlevnily

Právo, mcm

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Peking

Celkem tisíc domácích i zahraničních výrobců aut v Číně a jejich cenovou politiku si vzal na mušku tamní úřad pro hospodářskou soutěž. Národní komise pro rozvoj a reformy (NDRC) využívá podle rakouské stanice ORF zákon z roku 2008, který velmi posílil její pravomoci.

Foto: Michaela Rehle, Reuters

Audi přiznala prohřešky a je ochotna na pokutu přistoupit, další automobilky v Číně zlevňují.

Článek

Úřad nyní zjišťuje, které firmy stanovily minimální ceny pro náhradní díly a služby. Něco takového je podle zákona z roku 2008 zakázáno. S pomocí této normy již NDRC dosáhla snížení cen léčiv, sušeného mléka a ozdob.

Minulé pondělí byla prohledána filiálka německé firmy Daimler v Šanghaji. Podle listu China Daily jsou však předmětem vyšetřování i další výrobci, například japonské, ale i čínské firmy.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Někteří mezinárodní výrobci jako Volkswagen, BMW a Daimler v reakci na tyto zprávy již oznámili, že sníží ceny náhradních dílů.

Levnější prý mají být i některé typy aut. Je ale otázka, zda je to zachrání před pokutou, pokud u nich NDRC zjistí prohřešky v minulosti.

Trestáni i prodejci

Úřady také poprvé potrestaly prodejce aut BMW za cenové dohody, jak firma potvrdila. Kvůli „monopolnímu chování“ hrozí stamiliónové pokuty i Audi a americkému Chrysleru. Audi i její čínský partner FAW se již přiznali k určitým prohřeškům a jsou prý ochotni přijmout pokutu. Výrobci tvrdili, že ceny dovážených aut jsou v Číně vyšší než v USA kvůli clům a poplatků.

„Výrobci hnali ceny v Číně záměrně do výše,“ soudí naopak expert Cchuej Tung-šu z čínského sdružení výrobců osobních aut.

Čína je největším světovým trhem pro auta. Jen v červenci se jich tam prodalo 1,62 miliónu, což je skoro o sedm procent více než před rokem. Na trhu dominují zahraniční firmy, které pokrývají tři čtvrtiny čínské poptávky. Nejúspěšnější mezi nimi je Volkswagen a jeho pobočka Audi. Tržní podíl čínských výrobců letos klesl o pět procent.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám