Hlavní obsah

Čína snížila referenční sazbu pro hypotéky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Čína snížila klíčovou referenční sazbu pro hypotéky nejvíce v zaznamenané historii a mnohem více, než se čekalo. Snaží se tak povzbudit realitní trh i širší ekonomiku. Pětiletá primární úvěrová sazba (LPR) klesne na 3,95 z dosavadních 4,20 procenta, uvedla v úterý čínská centrální banka.

Foto: Andy Wong, ČTK/AP

Žena procházející kolem sídla čínské centrální banky v Pekingu

Článek

Snížení LPR o čtvrt procentního bodu je největší od zavedení referenční sazby v roce 2019. Jednoletá LPR zůstala beze změny na 3,45 procenta.

„Jde o dosud největší signál. Jinými slovy, začal největší cyklus snižování úrokových sazeb v historii,“ uvedl analytik Jen Jüe-ťin ze společnosti E-House China Research and Development Institution. Snížení bude mít podle něj přímý dopad na realitní sektor, protože sníží náklady na hypotéky.

V Číně je většina nových a nesplacených úvěrů založena na jednoleté sazbě LPR. Pětiletá sazba ovlivňuje ceny hypoték.

V průzkumu agentury Reuters provedeném tento týden mezi 27 pozorovateli trhu jich snížení pětileté LPR očekávalo 25. Předpokládali, že sazba klesne až o 0,15 procentního bodu.

To, že sazba nakonec klesla hlouběji, podle Reuters naznačuje, že Peking se už tolik neobává negativních dopadů nižších úvěrových sazeb na měnu nebo na banky jako v loňském roce. Naposledy Čína snížila pětiletou LPR loni v červnu o deset bazických bodů.

Peking zintenzivňuje úsilí o záchranu churavějícího realitního sektoru, opatření přicházejí ale jen postupně. Sektor tvoří čtvrtinu ekonomiky. Ceny nových domů loni zaznamenaly nejhorší pokles za posledních devět let.

Skomírá i čínský akciový trh, kde hlavní index postupně klesl až na pětileté minimum. Čínské akcie klesaly i v úterý, snížení základní úrokové sazby hypoték tak důvěru investorů ve vyhlídky trhu s nemovitostmi a širší ekonomiky nedokázalo výrazně posílit.

Čína se propadá do deflační spirály

Ekonomika

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám