Hlavní obsah

Čína a USA se shodly na rušení cel, oznámil Peking

Novinky, bož

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Čína a Spojené státy se shodly na zrušení části cel, která na sebe uvalily v rámci probíhající obchodní války. O prohlášení čínského ministerstva obchodu ve čtvrtek informoval server listu Financial Times. Bližší detaily, například která cla se budou rušit, Peking neuvedl.

Foto: Kevin Lamarque, Reuters

Čínská a americká delegace u společného jednání na summitu G20 v Buenos Aires loni na podzim.

Článek

„Vyjednavači souhlasili, že by rádi postupně odstranili některá z dodatečných cel,“ prohlásil mluvčí ministerstva obchodu Gao Feng.

„Jak velká část cel bude zrušena, zvážíme v závislosti na tom, jaká dohoda se podaří uzavřít v první fázi,“ řekl ministr reportérům v Pekingu. Americká strana zprávu zatím nekomentovala.

Jak Novinky informovaly, o možném zrušení některých cel uvalených na čínský dovoz v posledních dnech diskutoval i kabinet amerického prezidenta Donalda Trumpa.

Trumpův kabinet jedná o ukončení některých cel na čínský dovoz

Ekonomika

Podle zdrojů Financial Times je na stole zrušení patnáctiprocentních cel na čínský dovoz v objemu 112 miliard dolarů (2,57 bilionu korun), jež byla zavedena od prvního září.

Američané navíc hovoří o tom, že Peking by mohl zastavit plánované uvalení cel na další americký dovoz v objemu 156 miliard dolarů (3,58 bilionu korun) ročně.

Obě strany k 1. září znovu zavedly cla na dovážené produkty, především na spotřební zboží. Američané plánují další poplatky k 1. říjnu a obě země počítají s dalšími sazbami k 15. prosinci, nenastane-li v jednání posun.

MMF varuje před nejistou ekonomickou situací, globální růst bude nejslabší od krize

Ekonomika

Americká cla se v úhrnu týkají čínského dovozu v ročním objemu 300 miliard dolarů (6,985 bilionu korun).

Obchodní válka mezi USA a Čínou trvá již od března 2018. Tehdy Trump podepsal první dekret o clech na čínský dovoz v ročním objemu zhruba 50 miliard dolarů (1,16 bilionu korun). Od té doby na sebe obě země vzájemně uvalují nová cla.

Reklama

Související články

USA a Čína obnoví jednání o obchodu

Spojené státy a Čína počátkem října ve Washingtonu obnoví jednání o vzájemném obchodu a možnostech ukončení celní války. Obě strany jsou ale skeptické,...

Výběr článků

Načítám