Hlavní obsah

Cigarety opět zdraží, tentokrát až o devět korun

Právo, Jiří Novotný

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Kuřáci si ještě nestačili zvyknout na šestikorunové zdražení cigaret, které je postihlo v důsledku loňského zvýšení spotřební daně, a už je čeká ještě dramatičtější růst cen v průměru dokonce o 9 Kč na krabičku. Právě dnes totiž nabyla účinnosti novela, jež daň na cigarety zvyšuje z 1,36 na 1,64 koruny na kus.

Článek

Novela zákona o spotřebních daních navíc tabákovým firmám stanovila, že tentokrát budou moci vytvářet zásoby cigaret se starými kolky nanejvýš na šest týdnů. Na otázku Práva, kdy by se tedy mohl nynější růst daně na cenách projevit, odpověděl jednatel Imperial Tobacco ČR Kamil Provazník: "Zřejmě již koncem května."

Například krabička peter, která se ještě nedávno prodávala za 44 korun a nyní stojí 50 Kč, bude před letními prázdninami už za téměř 60 Kč a za marlbora kuřák zaplatí přes 70 Kč. Navíc se od 1. července už nebudou smět v Česku prodávat menší než dvacetikusová balení cigaret. Z trhu tedy zmizí krabičky o deseti kusech.

Mnozí kuřáci se snaží své kapse ulevit přechodem z kvalitnějších na levnější značky. Stále větší obliby doznává také samovýroba - balení cigaret do dutinek či papírků z koupeného tabáku.

"Ještě před třemi lety se prodej tabáku podílel na celkové spotřebě tabákových výrobků téměř zanedbatelným množstvím. Loni se ho ale již v ČR prodalo přes 700 tun a letos lze očekávat až 800 tun," sdělil Provazník.

Spotřební daň na tabák ale ode dneška stoupla z 810 na 905 korun za kilogram. Samovýroba cigaret bude tedy pro kuřáky méně výhodná než dosud. Výrobci se ovšem obávají, že tím větší poptávka bude po pašovaných nebo ilegálně vyráběných cigaretách.

Jak už Právo informovalo, spotřeba tabákových výrobků přes rychlé zdražování prakticky neklesá. Vždyť zatímco v roce 2005 se v České republice prodalo 23,5 miliardy kusů cigaret, loni to bylo 23,45 miliardy, tedy téměř stejné množství.

Reklama

Související články

Cigarety podraží, rozhodli poslanci

Sněmovna ve středu odhlasovala změny sazeb spotřební daně u tabákových výrobků. Cigarety ale nezdraží tak prudce, jak navrhovala minulá vláda ČSSD. Podle...

Senátoři souhlasili se zdražením cigaret

Cigarety v příštím roce podraží. Senát totiž ve čtvrtek schválil zvýšení spotřební daně u tabákových výrobků. Růst sazeb spotřební daně zvýší cenu standardní...

Výběr článků

Načítám