Hlavní obsah

Chudnutí Čechů se odrazilo na exekucích. Za půl roku jich přibylo 48 tisíc

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Současné vysoké ceny zboží a služeb a s tím související tenčící se příjmy obyvatel se podle Exekutorské komory odrážejí i na počtu exekucí. Letos narostly tak, že na počátku července jich exekutoři evidovali 4 077 921, tedy o 48 641 více než na konci loňského roku.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ilustrační foto.

Článek

Současně ale ubylo lidí, po nichž jsou takto dluhy vymáhány. Jejich počet klesl o 6243 na 660 177. To znamená, že se do stále větších problémů dostávají už tak předlužení lidé. Počet exekucí vedených na jednoho dlužníka se zvýšil z průměrných 6,15 na 6,18.

Propad kupní síly

Podle Exekutorské komory je příčinou zhoršování ekonomického stavu. „Už v dubnu jsme vzhledem k aktuálnímu vývoji předpovídali možný nárůst počtu exekucí. Do něj se nepříznivá ekonomická situace naplno promítá vždy se zpožděním,“ prohlásil prezident Exekutorské komory Jan Mlynarčík.

Na nárůst exekučních řízení u předlužených lidí upozornil i David Šmejkal z Poradny při finanční tísni. „Potvrzuje se setrvalý trend koncentrování exekucí u dlužníků, kteří je již mají,“ řekl Právu.

Nové milostivé léto zatím moc netáhne

Finance

Otázkou podle něj je to, jakého druhu mohou být následná exekuční řízení. „Již by to neměly být exekuce z bankovních spotřebitelských úvěrů nebo ty od mobilních operátorů. Ti všichni se totiž dívají do dluhových registrů a vidí, že člověk má větší množství nesplacených závazků,“ upozornil Šmejkal.

Už v dubnu jsme vzhledem k ekonomickému vývoji předpovídali možný nárůst počtu exekucí
Jan Mlynarčík, Exekutorská komora

Podle něj se tedy může jednat o dluhy vůči pronajímatelům, dopravním podnikům či i o dluhy na pojistném komerčním pojišťovnám a neplacené výživné. „Ale také to mohou být nedoplatky za energie,“ dodal Šmejkal.

Na zhoršování ekonomické situace domácností poukázal i Vít Hradil, hlavní ekonom společnosti Cyrrus. „Je to zřetelné. Reálné mzdy, tedy to, co si za výplatu člověk koupí, jsou ve volném pádu. Momentálně máme jejich nejprudší propad v OECD, tedy ze všech rozvinutých zemí. Takto dramatický propad kupní síly zde nikdo dlouho nezažil,“ řekl Hradil.

Nesplácené dluhy Čechů poprvé za desetiletí rostou

Finance

Podle posledních údajů Českého statistického úřadu v prvním čtvrtletí sice průměrná hrubá měsíční mzda nominálně vzrostla o 8,6 procenta. Její reálná hodnota ale klesla o 6,7 procenta. Inflace pak sice v posledních měsících klesá, přesto ale na konci června dosahovala meziroční výše 9,7 procenta.

Úbytek celkového počtu lidí v exekuci je podle komory dán zastavováním bagatelních exekucí. To jsou exekuce kvůli základnímu dluhu do 1500 korun. Pokud dlužníci do konce minulého roku nesplatili v průběhu tří let ani korunu a věřitelé nesložili pětisetkorunovou zálohu na pokračování exekuce, byla taková exekuce zastavena.

Letos navíc přibylo i zastavování bezvýsledných exekucí, v nichž se za posledních šest let nevymohlo ani to, co by postačovalo na úhradu nákladů exekuce a kde není vedeno řízení na nemovitost.

Podle odhadů komory by se takové zastavování mohlo letos postupně týkat 50 až 80 tisíc lidí.

Exekutor z Písku dostal pokutu 50 tisíc za pozdě zastavená řízení

Krimi

Reklama

Výběr článků

Načítám