Hlavní obsah

Chovatel stáda, kde se vyskytla BSE, chce krávy utratit co nejdříve

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Veterináři chtěli o několik týdnů odložit porážku 62 kusů krav z farmy z Dolní Dobrouče. V polovině dubna se tu objevil desátý případ tzv. nemoci šílených krav (BSE) v České republice. Krávy měly jít na porážku v pondělí. Chovatel ale tlačí na to, aby se krávy porazily co nejdříve.

Článek

Společnost Silyba z Dolní Dobrouče, kde se desátý případ BSE vyskytl, musí zvířata zlikvidovat do 22 června. Začne s tím už v úterý. Paradoxně má totiž zájem na tom, aby byly krávy utraceny, jak jen to půjde.

"My jsme na tom dost závislí, protože produkujeme býčky a jalovice na vývoz," řekl předseda společnosti Vladimír Hovad. Podle nařízení ale chovatel nesmí žádný skot prodávat, dokud stádo "nevyčistí".

Zákaz prodeje do unie by podle něj byl dokonce možná větším problémem než okamžitá likvidace, na kterou byla farma již připravena. Při hromadném utracení podnik dostane najednou kompenzace od státu a platby od pojišťovny a může nakoupit "čistý" dobytek. "Nakoupíme zhruba 35 zvířat, další kusy dorostou z vlastního chovu," řekl Hovad.

Ministerstvo a EU se nemohou dohodnout

Státní veterinární správa (SVS) chtěla s porážkou počkat do doby, než se vyjasní zda si chovatelé, u jejichž dobytka se nemoc objeví, budou moci krávy stejně staré, jako kráva nakažená, nechat až do skončení laktačního období, nebo je budou muset porazit co nejdřív.

Prodlouženou lhůtu dojednal minulý týden ministr zemědělství Jaroslav Palas na setkání ministrů zemědělství EU v Bruselu. Mléko, které by mohly chovatelé prodávat, by jim mělo hradit část ztráty.

Evropská komise se vzápětí ozvala a tvrdí, že podobný krok bude muset schválit. Jednání prý bylo pouze předběžné. [celá zpráva]

Ministerstvo zemědělství kontrovalo prohlášením, že se s komisí dohodlo na maximálním využití lhůty pro likvidaci krav. "To je doba tří měsíců, která odpovídá statistickému průměru doby laktace u krav v kohortě zařazených," uvedlo ministerstvo.

V Japonsku vyšlechtili krávu imunní vůči BSE

Japonští a američtí vědci podle agentury Reuters vyšlechtili krávu, která je vůči BSE odolná. Na embryu telete vědci provedli genetické úpravy a zárodek tak nemá žádné priony, tedy bílkoviny, které za BSE mohou.

Co je BSE

  • BSE je zkratka pro bovinní spongiformní encefalopatii
  • Jde o pórovité poškození mozku, které skotu ničí nervové tkáně, v nichž se  vytvářejí dutiny.
  • Nemoc zřejmě pochází z ovcí, které trpěly podobnou chorobou - třesavkou.
  • Nemocné kusy se zpracovaly do masokostní moučky, kterou krávy zkrmovaly a ovčí infekce (priony) ve skotu zmutovala.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám