Hlavní obsah

ČEZ žádá po ruském Gazpromu miliardu, arbitráž posuzuje jeho nárok

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Deset měsíců potom, co česká energetická skupina ČEZ podala žalobu na ruského dodavatele plynu, společnost Gazprom, vstupuje arbitráž u Mezinárodní obchodní komory (ICC) do nové fáze. Tribunál se nyní začne skutečně zabývat tím, zda má ČEZ vůči Gazpromu nárok na dlužnou částku. ČEZ o tom ve čtvrtek informoval v tiskové zprávě.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

„ČEZ zaslal tribunálu podrobné odůvodnění žaloby označované jako ‚Statement of Claim‘, v němž zároveň na základě znaleckých posudků upřesnil žalovanou částku, která přesahuje jednu miliardu korun,“ uvedl ČEZ ve zprávě.

Česká firma podala žalobu na Gazprom 8. února letošního roku. Peníze požaduje jako náhradu škody za krácení dodávek zemního plynu v loňském roce. Situace kolem nich se zkomplikovala, když Rusko loni v únoru zahájilo útok na Ukrajinu a Evropská unie v odvetě přijala sérii protiruských sankcí.

Gazprom disponuje největšími zásobami zemního plynu na světě a má monopol na vývoz této strategicky důležité suroviny z Ruska prostřednictvím sítě plynovodů. Kontrolu nad firmou má Kreml. Rusko loni mimo jiné zastavilo provoz plynovodu Nord Stream 1, který dodával ruský plyn po dně Baltského moře do Německa. Nord Stream 1 mohl přepravovat až 167 milionů metrů krychlových denně.

Šéf společnosti ČEZ Daniel Beneš v minulosti uvedl, že ruská energetická válka proti Evropě začala už předloni zhruba rok před invazí na Ukrajinu. Rusko podle něj nenápadně přestalo dodávat plyn, úroveň naplněnosti zásobníků klesala. Už dříve tak označil mezinárodní arbitráž za jediný možný krok.

Podle analytiků bude v arbitráži klíčové určení, za jakých okolností možná škoda pro českou společnost vznikla. Pokud česká firma prokáže nedodržení smlouvy, má přitom podle nich značnou šanci na přiznání odškodnění. ČEZ by v takovém případě mohl postihnout majetek Gazpromu v cizích zemích, v případě majetku nacházejícího se v Rusku je však taková možnost nepravděpodobná, míní experti na mezinárodní obchodní právo.

ČEZ dokončil prodej svého polovičního podílu v turecké společnosti Akcez

Ekonomika

Reklama

Výběr článků

Načítám