Hlavní obsah

ČEZ vyplatí akcionářům 4,7 miliard, většinu dostane stát

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Akcionáři společnosti ČEZ si letos zřejmě rozdělí na dividendách přes čtyři miliardy korun. Je to téměř dvojnásobek toho, co dala firma akcionářům loni. Na výplatě dividend se v úterý dohodlo představenstvo společnosti, v polovině června ji ještě musí schválit valná hromada.

Foto: Josef Zajíc

OSTRAVA Inline 12/24 h. 15.-16.8.2015. Tým Luigino.cz před startem.

Článek

Na jednu akcii připadne zhruba osm korun. Loni firma vyplatila na akcii 4,50 koruny a celkem rozdělila na dividendách 2,66 miliardy korun.

"Meziroční výrazný nárůst navrhované dividendy odráží mimořádný hospodářský výsledek ČEZ za rok 2003," uvedl mluvčí společnosti Ladislav Kříž.

Zisk firmy byl loni 13,9 miliard. Jeho více než dvojnásobný růst způsobil hlavně příjem z prodeje 66procentního podílu v provozovateli přenosové soustavy ČEPS. 

Většina peněz půjde státu

O výplatě dividend se ČEZ musel poradit se státem, jakožto většinovým vlastníkem. Ten také dostane největší část peněz. Ministr průmyslu a obchodu Milan Urban navrhoval vyplatit akcie v menší výši. Firma by si podle něj měla nechat peníze pro investice do zahraničí. 

Naopak ministr financí Bohuslav Sobotka navrhoval výplatu vyšší. Firma se nakonec rozhodla pro zlatou střední cestu.

ČEZ poprvé vyplatil dividendu v roce 2001, kdy akcionáři obdrželi dvě koruny na akcii. O rok později získali hrubou dividendu 2,50 koruny.

ČEZ chce koupit podniky na Slovensku a v Bulharsku

Podle analytika společnosti Atlantik FT Romana Cenka by stát mohl klidně požadovat ještě vyšší částku. "Management ČEZ však naznačil, že případná výplata mimořádné dividendy bude zřejmě záviset na průběhu privatizací v Bulharsku a na Slovensku a její případné vyplacení tak lze očekávat až v závěru roku," řekl Cenek.

ČEZ se v obou zemích uchází o koupi tamních výrobců a distributorů elektřiny.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám