Hlavní obsah

ČEZ umožní klientům s cenami energií nad stropem přechod na nižší tarif

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na konci roku, kdy vyprší ochrana v podobě vládního zastropování cen energií, hrozí některým zákazníkům s dlouhodobou fixací nad úrovní vládního stropu skokový nárůst cen. To se týká například 160 tisíc klientů největšího tuzemského dodavatele ČEZ. Společnost ale v úterý informovala, že tito zákazníci budou moci přejít na nižší tarif.

Foto: Petr Horník, Právo

Ilustrační snímek

Článek

Ani v příštím roce tak tito zákazníci nebudou platit za energie více než je současný strop. ČEZ bude klienty, jichž se nabídka týká, postupně a opakovaně kontaktovat až do konce roku, ať už prostřednictvím e-mailů, SMS zpráv, nebo telefonicky.

ČEZ lidem změnu umožní bez sankcí. „Nabídneme jim možnost přejít na aktuální fixovaný produkt s klesající cenou. Nikdo z našich zákazníků tak nebude muset platit v příštím roce ceny nad stropy,“ řekl generální ředitel ČEZ Prodej Tomáš Kadlec.

Kabinet premiéra Petra Fialy (ODS) zastropoval pro celý letošní rok cenu silové elektřiny na 6000 Kč za jednu megawatthodinu (MWh) včetně DPH, maximální cenu za odběr plynu pak stanovil na 3000 korun za MWh s DPH. K této ceně je však třeba ještě připočítat distribuční poplatky.

S klesajícími cenami energií na velkoobchodních trzích, které už se několik měsíců nacházejí hluboko pod úrovní stropu, se ale neočekává, že vláda zastropování prodlouží. Ochrana spotřebitelů tak letos skončí, což se může dotknout těch, kdo mají cenu dlouhodobě zafixovanou na vysoké úrovni.

Dlouhodobé smlouvy s fixovanými cenami nad vládním stropem loni u ČEZ podle společnosti uzavřelo kolem 160 tisíc klientů. Při předpokládaném skončení platnosti vládních stropů by tak tyto odběratele čekalo výrazné zdražení energií. Elektřinu či plyn od ČEZ celkem odebírá 3,3 milionu zákazníků, z toho elektřinu 2,7 milionu.

Zákazníci s cenami nad vládním stropem budou moci přejít na tarif s postupně klesající cenou. Elektřinu a plyn v něm v prvním roce fixace nabízí o zhruba 510 korun za MWh levněji, než jsou vládní limity.

V dalších letech jejich ceny dál klesají. Podle ČEZ v průměru tyto domácnosti ušetří 8000 korun ročně za elektřinu. U zákazníků, kteří mají fixaci u plynu a plynem topí, může být roční úspora až 27 tisíc korun za rok.

Rozhodnutí společnosti uvítal ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela (STAN), podle něhož ČEZ vyslyšel jeho neformální výzvu. „Okolo 160 tisíc zákazníků zaplatí za energie v příštím roce méně, než původně v důsledku ruské energetické války měli. Jsem rád, že se tak vyhnou tomu, že by v případě zrušení vládních stropů platili za energie výrazně vyšší částky než letos,“ uvedl ministr.

Řešení připravuje i Innogy

Novou variantu pro zákazníky se zafixovanými cenami na stropem připravuje také innogy. „V tuto chvíli mohu pouze říci, že připravujeme pro tyto zákazníky řešení a předpokládáme, že jej v příštích týdnech představíme,“ řekl ČTK mluvčí Martin Chalupský. Podle něj se problém týká zhruba 400 000 zákazníků napříč celý energetickým trhem, přičemž u innogy jde asi o desetinu z celkem 1,7 milionu odběratelů.

Pražská energetika (PRE) podle mluvčího Karla Hanzelky nenabízela fixované produkty už od podzimu 2021. „Poukazovali jsme na to, že v dlouhodobém horizontu by fixace vysoké ceny mohla být pro zákazníky nevýhodná. Fixovaný produkt s cenou pod vládním stropem jsme do nabídky opět zařadili až v březnu 2023,“ dodal Hanzelka.

ČEZ vyplatí rekordní dividendu, kterou navrhl stát

Ekonomika

Reklama

Výběr článků

Načítám