Hlavní obsah

ČEZ sníží cenu odběratelům s fixací vyšší, než je strop

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Největší česká energetická společnost ČEZ předpokládá, že odběratelům s fixovanou cenou vyšší než vládou určený strop, cenu sníží právě na vládou stanovenou cenu. Zákazníci platící nižší cenu ji budou platit i nadále, řekl mluvčí ČEZ Roman Gazdík. Dodal, že firma ale ještě musí počkat na příslušný zákon a prováděcí předpis.

Sídlo ČEZ v Praze

Článek

Vláda se shodla na zavedení cenového stropu na elektřinu a plyn pro maloodběratele. Strop na silovou elektřinu bez nákladů na distribuci byl stanoven na šest korun za kilowatthodinu (kWh), což je 6000 korun za MWh.

Koncový zákazník by spolu s distribucí měl za elektřinu platit zhruba 7000 až 9000 korun za MWh. U plynu by strop měl být stanoven na 3000 korun za MWh, což odpovídá stropu zhruba 100 eur za MWh bez DPH.

„Chápeme, že vláda se snaží lidem v současné těžké situaci pomoct. ČEZ chce být součástí tohoto řešení a jsme připraveni vyvinout maximální úsilí, abychom vládní pomoc zákazníkům distribuovali co nejdříve,“ řekl Gazdík.

PŘEHLEDNĚ: Jak vláda zastropovala ceny energií

Domácí

Vliv na výši záloh bude mít stanovení cenového stropu podle vlády již v listopadu.

Za stejné ceny by měly nakupovat i samosprávy či veřejné instituce prostřednictvím státního obchodníka s energiemi.

Zastropování se bude z malých a středních firem týkat u elektřiny těch, které jsou na síti nízkého napětí, v případě plynu firem s odběrem do 630 MWh ročně, uvedl v pořadu Události, komentáře České televize ministr práce Marian Jurečka (KDU-ČSL).

Reklama

Výběr článků

Načítám