Hlavní obsah

ČEZ se dostal nad 240 Kč

Právo, Bedřich Choděra

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Akcie společnosti ČEZ se postaraly o překvapení, když ve středu překonaly krátkodobou korekci a mohutným růstem znovu překonaly hranici 240 Kč. Titul dokázal znovu získat více než půlmiliardový objem obchodů ve SPAD, zhruba polovinu celkového objemu.

Foto: Alena Jandlová
Článek

ČEZ prý přišel se dvěma nabídkami na 66 procent akcií slovenského výrobce elektřiny Slovenské elektrárne (SE), napsal ve středu slovenský list Sme. Kromě zveřejněných 690 miliónů eur ČEZ nabídl ještě 1,19 miliardy eur v případě splnění tří podmínek.

Informaci potvrdil i ředitel pro strategii a akvizice ČEZ Vladimír Schmalz. ČEZ podle listu svázal vyšší cenovou nabídku se zmrazením podmínek v podpůrných službách, za které SE platí přenosová soustava, převzetím emise dluhopisů Vodohospodárskeho limitu a zachováním limitů ochrany životního prostředí. Vítěze privatizační soutěže ministr Pavel Rusko oznámí příští týden. ČEZ ve středu posílil o 3,53 procenta na 240,30 Kč.

V růstu z předchozího dne pokračovaly akcie Erste Bank, které zpevnily o 0,75 procenta na 1071 Kč, což je nové historické maximum po rozdělení emise.

Český Telecom možná doplatil na nepříliš povzbudivá doporučení analytiků, ve středu oslabil o 0,66 procenta na 335,40 Kč, více však Komerční banka, a to o 1,18 procenta na 2853 Kč. Některé signály naznačují, že výrazné kolísání kursu těchto cenných papírů může ještě pokračovat.

Index PX 50 vzrostl o 0,56 procenta na 860,2 bodu.

Emise akcií Českých radiokomunikací byla s účinností od čtvrtka 23. září vyřazena z obchodování ve SPAD pražské burzy, v ostatních segmentech však obchody mohou probíhat.

Petr Koblic, nový generální ředitel pražské burzy, se stal také předsedou Burzovní komory BCPP. Dne 21. října se bude konat mimořádná valná hromada burzy. Na programu bude mít zejména novelizaci stanov, které se musejí uvést do souladu se zákonem o podnikání na kapitálovém trhu platným od května. Od 1. října do konce roku sníží burza obchodní poplatky o 80 procent. Chce tím oživit objemy obchodů.

Evropské akciové trhy ve středu oslabovaly. Zvýšení amerických úrokových sazeb trh předpokládal, investoři ještě analyzují doprovodný komentář Fedu. Akcie francouzského maloobchodního řetězce Carrefour, který podniká také v ČR, ztratily na pařížské burze 3,2 procenta po zprávách, že po tři měsíce klesá jeho podíl na domácím trhu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám