Hlavní obsah

ČEZ se bouří: Eurostatu nesedí data, ČR není čtvrtá nejdražší 

Elektřina pro české domácnosti nebyla ve druhé polovině loňského roku tak drahá, jak uvádějí data Eurostatu. Tvrdí to největší tuzemský dodavatel energií ČEZ, který má na českém trhu s elektřinou dominantní postavení. ČEZ naopak uvádí, že průměrná cena pro domácnosti, kterým elektřinu dodává, se ve druhé polovině snížila a patřila k těm levnějším v rámci Evropské unie. K cenám plynu se dodavatel nevyjádřil.

Foto: Envato elements

Ilustrační foto

Článek

Novinky o víkendu informovaly s odkazem na data evropského statistického úřadu, že elektřina i plyn pro domácnosti jsou v Česku čtvrté nejdražší v celé EU. Podle ČEZ ale nejsou v případě elektřiny údaje z pohledu jeho zákazníků přesná.

Dodavatel tvrdí, že Eurostatem uváděnou průměrnou cenu 9410 Kč za megawatthodinu (MWh) včetně regulovaných poplatků a daní platilo ve druhé polovině loňského roku jen 2,5 procenta jeho zákazníků. Většinu z nich tvořili ti, kdo uzavřeli smlouvu právě ve druhém pololetí 2022.

„Data Eurostatu, která se objevují nyní v médiích, nepovažujeme z pohledu zákazníků ČEZ Prodej za reprezentativní a nerozumíme, jak jsou zveřejněná čísla tvořena. Naopak zákazníci ČEZ Prodej ve druhém loňském pololetí platili nižší cenu než v pololetí prvním, protože se do plateb pozitivně promítl vládní úsporný tarif,“ uvedl mluvčí ČEZ Roman Gazdík.

Statisícům lidí končí fixace, energie jim dramaticky podraží

Ekonomika

Zákazníci ČEZ platili za elektřinu ve druhém pololetí 2022 průměrně 4847 Kč/MWh včetně regulovaných poplatků a daní, uvádí ve svých výpočtech ČEZ. V takovém případě se podle dodavatele jedná o devátou nejnižší cenu v EU.

„Oproti první polovině roku 2022 byla tato cena nižší o 774 korun (o 14 %), a to především díky úspornému tarifu, který vláda zavedla během druhého loňského pololetí. Zatímco my vidíme pokles o 14 procent, Eurostat uvádí podle v médiích publikovaných dat pro ČR růst o 25 procent. Otázkou proto je, z jakých dat Eurostat čerpal a zda tento úsporný tarif vůbec zohlednil,“ konstatoval Gazdík.

Český statistický úřad (ČSÚ) úsporný tarif a odpuštění poplatku za obnovitelné zdroje energie loni v říjnové inflaci zohlednil. Meziměsíčně tehdy cena elektřiny klesla o 53,9 procenta, meziročně o 38,2 procenta.

Podle dat Operátora trhu měl ČEZ ke konci loňského roku přes 2,7 milionu odběrných míst což je 43procentní podíl na trhu. Dodavatelem uváděná průměrná cena 4847 Kč/MWh tak neodráží situaci na celém trhu s elektřinou, podle Gazdíka by ale měla dobře indikovat jeho základní vývoj.

Na plyn se úsporný tarif nevztahoval

Z dat Eurostatu rovněž vyplynulo, že i v případě plynu platily v loňském druhém pololetí české domácnosti čtvrtou nejvyšší cenu v EU. K těmto datům se však ČEZ nevyjádřil.

Ačkoliv byl již zmíněný úsporný tarif koncipován jako pomoc proti vysokým cenám energií obecně, příspěvek se domácnostem proplácel pouze prostřednictvím obchodníka s elektřinou. Na snížení ceny plynu tedy z pohledu statistiky vliv neměl. To ostatně dokládají i říjnová data o inflaci od ČSÚ. Plyn tehdy na rozdíl od zlevněné elektřiny meziměsíčně zdražil o 2,7 procenta, meziročně pak o 85,3 procenta.

Proud ze sdílené energetiky zdarma, distribuce za poplatek

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám