Hlavní obsah

ČEZ do konce roku opustí projekt dostavby jaderné elektrárny v Rumunsku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bukurešť

Česká elektrárenská společnost ČEZ do konce letošního roku odejde ze společného podniku na výstavbu dalších dvou bloků rumunské jaderné elektrárny Černavoda. Řekl to v úterý podle rumunské tiskové agentury Mediafax manažer místní pobočky ČEZ Adrian Borotea.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Ilustrační foto

Článek

"Rozhodnutí odejít (z projektu) již schválilo představenstvo ČEZ," řekl Borotea. Manažer dodal, že ČEZ se v regionu poohlédne po jiných projektech s nízkou mírou rizika.

Rumunsko v roce 2008 podepsalo s ČEZ a dalšími pěti investory dohodu o výstavbě třetího a čtvrtého bloku Černavody. Výstavba za zhruba čtyři miliardy eur (99 miliard korun) by měla být dokončena kolem roku 2015. Projekt počítá s výstavbou dvou bloků s instalovaným výkonem po 720 megawattech.

Investoři mají na společném podniku EnergoNuclear 49procent, rumunská vláda si ponechala většinový podíl. Vedle ČEZ byly na stavbu a provoz reaktorů vybrány německá RWE, italský Enel, belgická Electrabel z francouzské skupiny GDF Suez, španělská Iberdrola a rumunská divize firmy ArcelorMittal.

Černavoda je jedinou rumunskou jadernou elektrárnou. Po spuštění nových dvou bloků kolem roku 2015 by se měl podíl jádra na výrobě elektřiny v Rumunsku zhruba zdvojnásobit na 35 procent z nynějších zhruba 18 procent.

Reklama

Výběr článků

Načítám