Hlavní obsah

ČEZ chce stavět elektrárny na plyn

ČTK, pro

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Energetická společnost ČEZ uvažuje o stavbě nových paroplynových elektráren v Česku. Kde přesně nové zdroje postaví, oznámí nejpozději do konce roku. Na úterní konferenci věnované výstavbě nových energetických zdrojů to řekl David Onderek z ČEZ.

Článek

Ve hře je například lokalita Úžín na Ústecku, pro niž je už vypracován projekt, který počítá s výstavbou zdroje o výkonu 220 megawattů. V úvahu přicházejí i jiné lokality v blízkosti tranzitního plynovodu.

"Podmínkou je, že budeme mít uspokojivý dlouhodobý kontrakt na dodávky plynu," uvedl Onderek. Paroplynové elektrárny jsou považovány za pružný zdroj schopný stabilizovat elektrizační soustavu. Mohou například krýt výkyvy při výpadku dodávek jiných zdrojů, například z větrných elektráren.

Ekologičtější energie

Paroplynové elektrárny jsou zároveň ekologičtější. Ve srovnání s hnědouhelnými elektrárnami produkují zhruba o polovinu méně emisí oxidu uhličitého. Výstavba nového zdroje na zemní plyn je také rychlejší a levnější než u uhelných elektráren. Podle Onderka mají však plynové elektrárny vyšší palivové náklady než u hnědého uhlí nebo jádra.

Milan Kajtman z plynárenské společnosti RWE Transgas ale tvrdí, že ceny uhlí a zemního plynu se v posledních letech přibližují. Výrobu z uhlí může do budoucna prodražit také nárůst ceny povolenek na vypouštění emisí CO2.

Tendr na nový elektrárenský blok

ČEZ se zúčastní tendru na výstavbu nového elektrárenského bloku v Borzesti v Rumunsku. Soutěž na strategického partnera v projektu výstavby nového bloku o výkonu 400 až 500 MW na plyn nebo černé uhlí vypsala rumunská státní energetická firma Termoelectrica.

Skupina ČEZ v Rumunsku působí od roku 2005, kdy získala majoritní podíl v distribuční společnosti Electrica Oltenia. Letos ve společnosti došlo k oddělení regulovaných činností distribuce elektřiny od jejího prodeje. Vznikla tak prodejní společnost CEZ Vanzare a distribuční společnost CEZ Distributie.

Reklama

Výběr článků

Načítám