Hlavní obsah

Český Telecom bude nadále provozovat telefonní budky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Telefonní budky bude i nadále provozovat Český Telecom. Ve výběrovém řízení o tom tento týden rozhodla Rada Českého telekomunikačního úřadu (ČTÚ). Český Telecom musí zajistit dostatečný počet a kvalitu budek, při co nejnižších nákladech.

Článek

Telecom byl jedinou společností, která se do tendru přihlásila. "Domnívám se, že jsme v České republice jedinou společností, která je schopna uvedenou službu zajistit tak, aby byla splněna všechna náročná kritéria stanovená zákonnými předpisy a regulátorem trhu," uvedl mluvčí Českého Telecomu Martin Žabka.

Hlavním kritériem byla pro ČTÚ odhadovaná výše nákladů na provoz služby v dalších šesti letech. Z té potom úřad vypočte, kolik bude na službu operátorovi doplácet.

Český Telecom bude muset provozovat alespoň jednu budku v obci do 999 obyvatel, v obci do 5000 obyvatel jednu budku na každých 1200 obyvatel a v obci mezi 5000 a 49 999 obyvateli jednu budku na každých 2000 obyvatel.

Provozovat telefonní budky je ztrátové

Český Telecom v současné době provozuje přibližně 26 000 telefonních budek. Jejich provoz je v posledních letech ztrátový. Provoz v minulých letech klesal až o třetinu ročně a Telecom uváděl roční ztrátu v řádech stovek miliónů korun. Hlavním důvodem poklesu zájmu o automaty je rozmach mobilních telefonů. Z budek jde poslat i SMS (textová či hlasová) na mobil či na pevnou linku nebo i krátká emailová zpráva.

Denně zákazníci Českého Telecomu odešlou z automatů přibližně 9000 zpráv, ale většina lidí dává přednost svým mobilním telefonům či využívá internet.

Reklama

Související témata:

Související články

Budky bude asi nadále provozovat Český Telecom

Do výběrového řízení, které vypsal Český telekomunikační úřad (ČTÚ) na provoz veřejných telefonních automatů, se do středy přihlásil pouze Český Telecom, který...

Výběr článků

Načítám