Hlavní obsah

Budky bude asi nadále provozovat Český Telecom

PRAHA

Do výběrového řízení, které vypsal Český telekomunikační úřad (ČTÚ) na provoz veřejných telefonních automatů, se do středy přihlásil pouze Český Telecom, který službu poskytoval dosud.

Článek

Telecom v současnosti provozuje asi 26 000 automatů. Jejich provoz ale byl v posledních letech značně ztrátový. "Telefonní automaty patří mezi veřejně prospěšné služby a Telecom se dlouhodobě podílí na jejich provozu. Navíc díky novému telekomunikačnímu zákonu věříme v lepší podmínky pro jejich provozování," řekl mluvčí Českého Telecomu Martin Žabka.

ČTÚ by měl o přidělení zakázky rozhodnout do 20. ledna. Hlavním kritériem je odhadovaná výše nákladů na provoz služby v dalších šesti letech. Z té potom úřad vypočte, kolik bude na službu operátorovi doplácet.

Operátor bude muset provozovat alespoň jednu budku v obci do 999 obyvatel, v obci do 5000 obyvatel jednu budku na každých 1200 obyvatel a v obci mezi 5000 a 49 999 obyvateli jednu budku na každých 2000 obyvatel.

Provoz z telefonních budek v minulých letech klesal až o třetinu ročně a Telecom uváděl roční ztrátu v řádech stovek miliónů korun. Hlavním důvodem poklesu zájmu o automaty je prudký rozmach mobilních telefonů, v současnosti připadá 108 mobilních čísel na 100 obyvatel.

Reklama

Výběr článků

Načítám