Hlavní obsah

Český průmysl zasáhlo ochlazení. Výroba klesla skoro o šest procent

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Průmysl v Česku loni v listopadu prohloubil meziroční pokles na 5,7 procenta z říjnových tří procent. Nejvíce se na tom podepsala zejména výroba aut, strojů a ostatních dopravních prostředků, jako jsou lodě, lokomotivy nebo letadla. Informoval o tom Český statistický úřad.

Foto: Martin Havelka, Novinky

Průmyslová výroba

Článek

Loňský listopad měl o jeden pracovní den méně než v předchozím roce. Po očištění o vliv počtu pracovních dnů tak byla průmyslová produkce meziročně nižší jen o 3,2 procenta.

„Částečně je to způsobeno vysokou srovnávací základnou předchozího roku, kdy v listopadu 2018 dosáhla průmyslová výroba svého maxima,” uvedl Radek Matějka z ČSÚ.

Prodeje nových automobilů v Česku za loňský rok mírně klesly

Ekonomika

Český průmysl v listopadu již nepodržel tradiční ekonomický tahoun v podobě výroby automobilů, který zaznamenal pokles o tři procenta. Právě tento segment přitom ještě v minulých měsících poklesu odolával.

„Celkově je zřejmé, že Česko zažívá očekáváné ochlazení přicházející z exportních trhů, především pak Německa. Ani výhled do blízké budoucnosti není zatím zcela růžový, když nové zakázky v listopadu poklesly o téměř tři procenta,” komentoval  analytik Raiffeisenbank Vít Hradil.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám