Hlavní obsah

Český průmysl sází na 3D tisk. Používá se už při výrobě aut i letadel

Novinky, tov

Více než polovina výrobních společností v Česku využívá technologii 3D tisku nebo ji plánuje využít v příštích pěti letech. Věří, že jim pomůže snížit náklady, zvýšit konkurenceschopnost a ulehčí výrobu na míru zákazníkům. Vyplývá to ze studie poradenské firmy EY ve spolupráci s Vysokou školou ekonomickou.

Foto: Profimedia.cz

3D tiskárna

Článek

České výrobní společnosti se na zavádění technologie 3D tisku výrazně orientují, a to i v globálním srovnání. Aktivně využívá technologii 3D tisku nebo ji v příštích pěti letech plánuje využívat až 56 procent respondentů průzkumu.

Ten proběhl mezi 71 významnými českými výrobními společnostmi. V globálním průzkumu společnosti EY, kterého se zúčastnilo 900 společností, je tento poměr nižší (36 procent).

„České firmy mají o využití moderních technologií včetně 3D tisku velký zájem. Potenciál 3D tisku vidí zejména v kontextu snižování výrobních nákladů. Zatím ale technologie 3D tisku poměrně opatrně testují a nevyužívají jejich potenciál plně,“ řekl Petr Knap z EY. Česko tak zůstává pozadu například oproti sousednímu Německu, kde je už 3D tisk v průmyslu už nyní používán v masivnějším měřítku.

Technologii 3D tisku aktivně využívají především české společnosti v automobilovém a leteckém průmyslu (75 procent). V horizontu příštích pěti let ji plánují ve větší míře zavádět také firmy orientující se na výrobu strojů a zařízení.

Díly na míru z kovového prášku

„V rámci leteckého průmyslu se 3D tisk již posunul od výroby jednoduchých ke komplexním dílům. 3D tisk definitivně mění nejen podobu výrobního procesu, ale bude mít vliv na dodavatelský řetězec celého odvětví,“ tvrdí Daniel Hrnčíř, ředitel výrobního závodu GE Aviation Czech.

Firma podle něj vyrábí pomocí této technologie například díly leteckých motorů. Tisk snižuje hmotnost, zjednodušuje a urychluje design a výrobu, zvyšuje výkon a odolnost.

Zatímco malé 3D tzv. hobby tiskárny slouží například pro výrobu modelů či hraček z plastů, průmyslové 3D tiskárny vytvářejí součástky a výrobky například z kovových materiálů v podobě jemného prášku, který vzápětí ztvrdne. Pomocí úpravy programu tak snadno mění parametry dílů. To je výhoda oproti klasické výrobě například lisováním z forem. Na druhou stranu je zatím 3D tisk pomalejší.

V zahraničí už experimentují s využíváním 3D tisku dokonce při stavbě domů.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám