Hlavní obsah

Česko vsadí na modulární reaktory. Vláda schválila plán jejich rozvoje

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vláda do budoucna počítá s výstavbou malých a středních modulárních reaktorů. V Česku by se měly postupně objevovat během příštích pěti až deseti let. Kabinet pro to ve středu schválil specializovaný plán. Menší reaktory mají být součástí připravované Státní energetické koncepce.

Foto: Profimedia.cz

Malý jaderný modulární reaktor (Ilustrační foto)

Článek

„Po obdržení nabídek na nový jaderný zdroj v Dukovanech s možnou opcí na další velké bloky vnímám malé a střední reaktory jako další doplněk moderní zdrojové základny Česka. A to jak při výrobě elektřiny, tak tepla,“ prohlásil ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela (STAN).

Cílem je podle něj to, aby se tyto reaktory ve třicátých a čtyřicátých letech staly doplňkem těch velkých. „Díky schválenému plánu poskytneme investorům jistotu, aby mohli připravovat potřebné lokality a následně investiční rozhodnutí,“ řekl ministr.

Dodal, že to českým firmám umožní zapojit se v budoucnosti do dodavatelských řetězců tuzemských i zahraničních projektů, hledat partnery v zahraničí a hrát v rozvoji perspektivního oboru důležitou roli.

Malé a střední reaktory (SMR) jsou inovativní jadernou technologií, pro jejíž uvedení na trh bude podle resortu průmyslu klíčových následujících pět až deset let. V zahraničí už probíhají práce na řadě projektů, jejichž zástupci projevují prostřednictvím memorand zájem spolupracovat s českými firmami.

„Mimo jiné jde například o firmy Rolls-Royce SMR nebo GE Hitachi, které jsou podle dosavadních informací ve vývoji funkčního reaktoru nejdále,“ oznámil úřad s tím, že v úvaze je také společný vývojový podnik českých a zahraničních firem.

Největší zakázka v české historii. Domácí firmy mají šanci na desítky miliard z dostavby Dukovan

Ekonomika

Výběr článků

Načítám