Hlavní obsah

Česko ušetří 80 miliónů ročně na vyšetření nemoci šílených krav

Novinky, pit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Stálý výbor pro potravinový řetězec a zdraví zvířat v Bruselu schválil zvýšení věku skotu pro vyšetřování na BSE (nemoc šílených krav) v České republice, na Slovensku a v Polsku. Zvýšení věku testovaného dobytka přinese roční úspory státu zhruba 80 miliónů korun ročně, jak uvedla mluvčí ministerstva zemědělství Tereza M. Dvořáčková.

Foto: Rudolf Voleman, Právo

Ilustrační foto

Článek

„V České republice bylo zatím nutné testovat na BSE dobytek, když dosáhl věku 30, respektive 24 měsíců u poražených mimo jatka. Ve většině zemí Evropské unie přitom platí povinnost testovat skot starší 48 měsíců a od 1. července se to posune na 72 měsíců, respektive 48 měsíců u nutně poražených zvířat. Teď se nám podařilo prosadit v Bruselu totéž i pro Českou republiku,“ řekl ministr zemědělství Ivan Fuksa (ODS).

Podle náměstka ministra zemědělství Juraje Chmiela se při posunu věkové hranice na 72 měsíců sníží počet vyšetřovaných zvířat o více než polovinu. „Bude jich za rok asi o 80 tisíc méně,“ připomněl Chmiel.

Obavy nejsou na místě

Jak vyplývá z předběžných údajů, bude změna věku testovaných zvířat znamenat pro stát ročně zhruba 80miliónovou úsporu za menší počet vyšetření. Zpracovatelé ušetří 60 miliónů na poplatcích za veterinární prohlídku.

„Lidé nemusí mít obavy, po změně věkové hranice nehrozí riziko, že by se do českých obchodů dostalo maso nemocných zvířat. Česká republika měla dosud jedny z nejpřísnějších podmínek v EU, a byla tedy věkovou hranicí na testy značně znevýhodněna,“ vysvětlil Chmiel s tím, že vloni nezaznamenali veterináři na území ČR jediný případ BSE.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám