Hlavní obsah

Když Rusko zavře kohout, vystačí Česko s plynem až do příštího léta

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Pokud přestane proudit plyn z Ruska do Evropy, je Česká republika s kapacitami plynu, které má zajištěné, schopna při běžných průměrných teplotách pokrýt zcela bezproblémově chod domácností a firem zhruba na 11 měsíců, tedy do srpna příštího roku.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Počítá se přitom s požadovanými úsporami spotřeby plynu ve výši 15 procent. Novinářům to v pátek řekli ředitel odboru hospodářské politiky ministerstva financí (MF) David Prušvic a ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS).

Dostatek plynu v ČR pro všechny je podle ministerstva realistickým předpokladem. Počítá se přitom s využitím všech zajištěných kapacit plynu.

Jde například o naplněné zásobníky plynu přímo v České republice, ale i o zajištěnou kapacitu pro zkapalněný zemní plyn (LNG) v Nizozemsku, která by měla pokrýt až třetinu roční spotřeby plynu v ČR. Využít je možné také plyn ze státních hmotných rezerv.

Cena plynu pro Evropu překonala rekord

Ekonomika

„Pokud by byla silnější zima, tak se to samozřejmě zkracuje o pár měsíců, nicméně to jsou ty měsíce letní, to není až tak dramatické,” uvedl Prušvic.

Pokud by se v ČR přece jen omezoval některý průmysl, nejsou dopady do ekonomiky podle Prušvice dramatické.

Dopad nedostatku plynu na růst českého hrubého domácího produktu (HDP) by se letos podle něj pohyboval mezi třemi a čtyřmi procenty, v příštím roce mezi čtyřmi a 4,5 procenta.

„Při takhle dramatickém zásahu, že dojde k omezení plynu... není žádná hluboká recese, třeba pohledem covidu,” uvedl Prušvic.

Stanjura uvedl, že bude záležet na teplotě v zimě. Zásadní je například teplota v lednu.

Banky, energetické firmy a zřejmě i rafinerie. Daň z neočekávaných zisků se má týkat tří sektorů

Ekonomika

„Je klíčové, jaká je průměrná teplota za celý měsíc. Tam je někdy rozdíl celé měsíční spotřeby jednoho měsíce v tom lednu. Když je chladnější leden, tak je to třeba celá jedna spotřeba za červenec nebo srpen,” řekl Stanjura.

Premiér Petr Fiala (ODS) už ve středu uvedl, že Česká republika má dostatek zásob plynu na zimu. Stát podle něj udělal veškeré kroky, aby nenastal nejkatastrofičtější možný scénář.

I Fiala zmínil například naplněné zásobníky plynu, nakoupený plyn ve státních hmotných rezervách i získání kapacity v terminálu na zkapalněný zemní plyn (LNG) v Nizozemsku.

Ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela (za STAN) ve středu uvedl, že udržet ekonomiku v chodu je v zájmu každého.

Ministerstvo zlepšilo odhad růstu ekonomiky pro letošní rok, pro příští rok ho zhoršilo

Ekonomika

Stát nebude podle něj při nedostatku plynu preferovat průmysl před domácnostmi, v určité fázi je ale možné, že bude potřeba i jejich solidarita a částečné omezení.

Reklama

Výběr článků

Načítám