Hlavní obsah

Česko má v rámci EU sedmý nejnižší dluh, nejhůř na tom je Řecko

Brusel

Česká republika má v rámci 27členné Evropské unie sedmé nejnižší vládní zadlužení v poměru na hrubý domácí produkt (HDP), konkrétně 39,8 procenta. Smutným lídrem je s poměrně velkým náskokem Řecko. Ukázala to zveřejněná data Evropského statistického úřadu (Eurostat) za třetí čtvrtletí loňského roku.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Jak vyplynulo ze zveřejněných výsledků, mezičtvrtletně v tomto období zadlužení vzrostlo v EU z 81,7 procenta na 82,2 procenta. V eurozóně naopak kleslo z 87,7 na 87,4 procenta.

Data ukazují, že „dluhové kritérium“ stanovující, že by státy v EU měly mít dluh maximálně do výše 60 procent HDP, splňuje jen 13 z 27 zemí unie. Právě toto kritérium je přitom i jednou z podmínek pro přijetí společné evropské měny. Ta nicméně nyní prochází tvrdou krizí, která ohrožuje samotnou podobu a budoucnost eurozóny.

Zdaleka nejvyšší zadlužení má krizí stižené Řecko lavírující na hraně státního bankrotu, kde dluh ve 3. čtvrtletí dosáhl 159,1 procenta. Za ním figurují Itálie (119,6 procenta) a Portugalsko (110,1 procenta). Na opačném pólu se nachází Estonsko (6,1 procenta), Bulharsko (15 procent) a Lucembursko (18,5 procenta).

Zadlužení zemí EU i eurozóny meziročně narostlo. V EU ve stejném období roku 2010 dluh činil 78,5 procenta, zatímco loni to bylo 82,2 procenta. V eurozóně to bylo 83,2 procenta předloni a 87,4 procenta loni.

Reklama

Výběr článků

Načítám