Hlavní obsah

Nezaměstnanost se zvýšila

Novinky, bož

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Nezaměstnanost v Česku vzrostla. Vyplývá to z dat, jež ve čtvrtek zveřejnily Český statistický úřad (ČSÚ) a Úřad práce (ÚP). Podle ČSÚ nezaměstnanost v listopadu loňského roku meziročně stoupla o 0,2 procentního bodu na 2,2 procenta. Podle ÚP prosincová nezaměstnanost činila 2,9 procenta, meziročně tak sice klesla, nicméně oproti listopadu stoupla o 0,3 procentního bodu.

Foto: Martin Havelka, Novinky

Nezaměstnanost v Česku

Článek

ÚP k poslednímu dni loňského roku evidoval 215 532 uchazečů o zaměstnání. Je to o 18 243 více než v listopadu, ale o 16 tisíc méně než o rok dříve. ÚP tak zaznamenal nejnižší prosincovou hodnotu od roku 1996.

Prosincový meziměsíční nárůst nezaměstnanosti je obvyklý a souvisí s ukončením sezonních prací.

Foto: Martin Havelka, Novinky

Nezaměstnanost v Česku

„Nad rámec sezonního vlivu zřejmě docházelo i k propouštění z důvodu klesajících zakázek zejména u průmyslových podniků. Protože se však propouštění týkalo hlavně agenturních pracovníků, do růstu nezaměstnanosti se tento faktor promítl jen v omezené míře,” dodal k tomu ekonom UniCredit Bank Patrik Rožumberský.

ČSÚ: V listopadu nezaměstnanost meziročně stoupla

Svá data o nezaměstnanosti ve čtvrtek zveřejnil i ČSÚ, na rozdíl od ÚP teprve za listopad.

Podle ČSÚ zůstala listopadová nezaměstnanost na stejné úrovně jako v září a říjnu – 2,2 procenta. Nicméně meziročně se jedná o růst o 0,2 procenta.

Foto: Martin Havelka, Novinky

Míra nezaměstnanosti

Míra nezaměstnanosti mužů podle ČSÚ dosáhla 2 procenta, míra nezaměstnanosti žen 2,5 procenta.

Nezaměstnanost byla v listopadu nejnižší za 23 let

Ekonomika

„Nárůst ekonomické aktivity žen je za poslední desetiletí v Česku naprosto zjevný a vůči mužům se rozdíl zmenšuje lineárně bez ohledu na hospodářský cyklus. V roce 2009 měli muži míru ekonomické aktivity vyšší o 17 procentních bodů než ženy, aktuálně je to o 14 procentních bodů,“ řekl Dalibor Holý, ředitel odboru statistiky trhu práce a rovných příležitostí ČSÚ.

ÚP a ČSÚ používají rozdílnou metodiku 

Údaje o nezaměstnanosti zveřejňované oběma institucemi se liší. ÚP uvádí počet nezaměstnaných registrovaných na úřadu a porovnává ho s počtem všech lidí ve věku mezi 15 a 64 lety, kteří žijí na daném území.

Rozdílnou metodiku používá ČSÚ. Ten na základě vlastního šetření prováděného v domácnostech měří takzvanou obecnou míru nezaměstnanosti podle metodiky Mezinárodní organizace práce (ILO). Výsledek se týká lidí ve věku mezi 15 a 64 lety a počítá se jako poměr nezaměstnaných a ekonomicky aktivních.

Statistické šetření umožňuje podchytit i velkou skupinu lidí bez práce, kteří si práci nehledají, neboť často nevěří, že by ji mohli nalézt.

Reklama

Související články

Švédy zradila statistika

Švédsko má pověst stabilní, transparentní země s dokonalými institucemi. Jak ale vyšlo najevo, ani ty nejsou vždy bez chyby. Řeč je o tamním statistickém...

Maláčová chystá zpřísnění pro nezaměstnané

Ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD) svým nápadem, aby nezaměstnaní v případě porušení povinností byli až na rok vyškrtnuti z evidence úřadu...

Výběr článků

Načítám