Hlavní obsah

Česko je pro Američany 13. nejlevnější destinací

I v době ekonomické krize existují místa, kam mohou Američané odcestovat na dovolenou a neutratit při tom příliš peněz. Časopis Forbes sestavil žebříček patnácti nejvýhodnějších destinací pro cestující s americkým dolarem. Na první příčce se umístilo Maďarsko, Česko je 13.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Článek

Za základ žebříčku redaktoři časopisu vzali měny, proti nimž dolar během posledního roku posílil o více než 15 procent. K tomu pak byla připočtena cena zpáteční letenky.

Maďarsko zvítězilo proto, že letenku z USA do Budapešti lze pořídit do 600 dolarů a kurz americké měny vůči forintu si za poslední rok polepšil o 30 procent. Druhé je Švédsko a třetí Polsko, neboť dolar posílil vůči zlotému o 50 procent. Vybraná místa navíc snižují ceny u řady hotelů; některé dokonce přidávají noclehy zdarma a další výhody.

V případě Česka vyjde zpáteční letenka z USA na zhruba 740 dolarů a vůči koruně si dolar za poslední rok polepšil o 23 procent. Mezi další výhodné destinace počítá Forbes například Rusko (7. místo), Rumunsko (11.) či Zambii (15.).

Žebříček nejvýhodnějších destinací pro Američany v době krize:
pořadídestinace
1.Maďarsko
2.Švédsko
3.Polsko
4.Kolumbie
5.Brazílie
6.Velká Británie
7.Rusko
8.Norsko
9.Jamajka
10.Island
11.Rumunsko
12.Chile
13.Česko
14.Fidži
15.Zambie
Zdroj: Forbes

 V žebříčku se na desátém místě objevil Island, jenž byl ekonomickou krizí poznamenán z evropských zemí zřejmě nejvíce. Dolar má nyní o 60 procent větší hodnotu na Islandu než před rokem. Letenku do Reykjavíku lze v týdnu pořídit za méně než 600 dolarů a noc v hotelu za 80. Není to sice jednoznačně levné, podotýká Forbes, ale s dolarem si turisté na Islandu užijí rozhodně víc než v Londýně nebo Moskvě.

Forbes loni předpovídal, že hodnota dolaru letos stoupne a měny zemí jakou jsou Brazílie nebo Polsko naopak klesnou. Prognóza se vyplnila a Američané toho nyní při návštěvě těchto zemí mohou využít.

Reklama

Výběr článků

Načítám