Hlavní obsah

České spořitelně stoupl v 1. čtvrtletí čistý zisk na pět miliard

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

České spořitelně stoupl v prvním čtvrtletí čistý zisk meziročně o 84,3 procenta na pět miliard korun. Za růstem je podle banky vyšší provozní výsledek odrážející celkové zotavení po pandemii covidu-19. Provozní zisk se zvýšil o 51,4 procenta na 7,5 miliardy korun. Neauditované konsolidované výsledky oznámila ČS v tiskové zprávě.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

„ČS dosáhla solidních finančních výsledků v 1. čtvrtletí 2022, ačkoliv meziroční srovnání bylo ovlivněno nižší základnou v 1. čtvrtletí 2021, které bylo značně ovlivněno pandemií covidu-19,” uvedl člen představenstva České spořitelny Ivan Vondra.

„Nejistota zůstává vysoká, jelikož zotavení po pandemii covidu-19 bylo kompenzováno válkou na Ukrajině, narušenými dodavatelskými řetězci a rostoucí inflací,” dodal.

Provozní výnosy vzrostly v meziročním porovnání o 27,1 procenta na 12,8 miliardy korun. Čistý úrokový výnos, nejdůležitější složka provozních výnosů, se zvýšil o 27,5 procenta a dosáhl 9,3 miliardy korun.

Vývoj čistého úrokového výnosu byl podle banky ovlivněn růstem klientských úvěrů a vkladů, podpořenými investicemi do státních dluhopisů a pozitivní vliv mělo také zvýšení úrokových sazeb ČNB.

Rusnok nevyloučil další růst úrokových sazeb

Ekonomika

Celkové provozní náklady se meziročně zvýšily o 3,7 procenta na 5,3 miliardy korun, což bylo podle ČS způsobeno zejména vlivem růstu nákladů na zaměstnance a ostatních správních nákladů.

Hrubý objem klientských úvěrů meziročně vzrostl o 10,1 procenta na 874,6 miliardy korun. Z toho úvěry domácnostem stouply o 13,9 procenta na 561,8 miliardy korun a úvěry podnikatelským subjektům o 7,7 procenta na 310,8 miliardy korun.

Spořitelna je největší banka v ČR podle počtu klientů, kterých má 4,5 milionu. Rakouská finanční skupina Erste Group Bank, která Českou spořitelnu vlastní, je klíčovým hráčem na bankovním trhu střední a východní Evropy.

Reklama

Výběr článků

Načítám