Hlavní obsah

České LNG začalo z terminálu v Nizozemsku proudit do plynárenské soustavy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tanker s první dodávkou zkapalněného zemního plynu (LNG) pro Českou republiku dokončil přečerpávání LNG do terminálu v nizozemském přístavu Eemshaven. Nyní se LNG přeměňuje zpět do plynného skupenství. Plyn už také začal proudit z terminálu do plynárenské soustavy. Na Twitteru to v pátek uvedl generální ředitel ČEZ Daniel Beneš. První dodávka LNG pro ČR do přístavu dorazila 19. září.

Foto: Kateřina Šulová, ČTK

Slavnostní otevření terminálu na LNG v Eemshavenu.

Článek

Tanker Gaslog Georgetown připlul z amerického terminálu Sabine Pass ve Spojených státech a přivezl 170 000 metrů krychlových LNG, tedy 100 milionů metrů krychlových plynu v plynném skupenství. Náklad plynu vyrazil z USA na cestu 23. srpna. LNG pochází od společnosti Cheniere, která je významným vývozcem zkapalněného zemního plynu.

„Další dva tankery s plynem určeným pro Česko připlují během října a následně budeme pokračovat tempem dvě až tři lodě měsíčně. Jde o významný krok pro energetickou bezpečnost České republiky a důležitou pojistku pro případ, že by k nám do Česka přestal téct plyn od jiných dodavatelů,“ uvedl Beneš.

Náklad připlul na tankeru Gaslog Georgetown, který je dlouhý 293 metrů a široký 46 metrů. Spuštěn na vodu byl v roce 2020. „Jsme připraveni udělat vše, co je v našich silách, abychom Evropě pomohli s dodávkami energie teď i v budoucnu,“ uvedl v pátek Anatol Feygin, výkonný viceprezident a obchodní ředitel společnosti Cheniere.

Česká republika má v terminálu pronajaté tři miliardy metrů krychlových, potřeba tak bude celkem 30 tankerů. Zásoba pokryje až třetinu roční spotřeby plynu v Česku, výrazně tak sníží závislost státu na plynu z Ruska.

Každou dodávku plynu kupuje ČEZ za spotové ceny, tedy k okamžitému dodání suroviny. Za každou dodávku tak zaplatí jinou částku. Samotný pronájem terminálu vyjde na vyšší desítky milionů eur ročně, přesná cena je neveřejná.

Do Česka už týden neproudí ruský plyn, nahrazuje ho norský a LNG

Ekonomika

Spotřeba plynu v České republice loni přesáhla devět miliard metrů krychlových. Plovoucí terminál představují dvě spojené lodě, obě slouží jako zásobníky a jednotky zpětného zplynování. Vedle ČEZ budou zařízení využívat i společnost Shell a firma Engie z Francie. Terminál v Eemshavenu na severu Nizozemska patří společnosti Gasunie, která je mimo jiné provozovatelem nizozemské plynárenské soustavy.

Pro případnou přepravu plynu zajistil ČEZ dostatečné přepravní kapacity z Nizozemska přes Německo do České republiky. Tyto kapacity se zajišťují v řadě aukcí na jednotlivých hranicích. V tomto případě jsou zajištěné v dostatečné míře jak na nizozemsko-německé hranici, tak na hranici mezi Českem a Německem, uvedl ČEZ.

Reklama

Výběr článků

Načítám