Hlavní obsah

České letadlo Travel Service sjelo v Burgasu z dráhy

Novinky, bož
Aktualizováno

Na letišti v bulharském Burgasu sjelo po přistání z dráhy letadlo značky SmartWings českého dopravce Travel Service. Informoval o tom server 24chasa.bg s odvoláním na sdělení letiště. Letiště bylo zhruba do poledne SELČ uzavřeno.

Foto: Profimedia.cz

Airbus A320 společnosti Smartwings (ilustrační foto)

Článek

Záběry z události po přistání a následném incidentu natočil na mobil a zveřejnil na Facebooku jeden z cestujících Zdeněk Kupsa. „Vítají nás majáčky, přijela delegace z Brna,” komentoval událost autor videí.

Letoun Airbus A320 v barvách značky Smartwings, kterou provozuje Travel Service, přiletěl z Brna. Podle tiskové mluvčí Travel Service Vladimíry Dufkové letadlo provozovala řecká letecká společnost Orange2Fly. Letadlo se „ocitlo mimo zpevněnou plochu vzletové a přistávací dráhy,” sdělila dále Novinkám.

Nikdo ze 178 cestujících neutrpěl zranění, letiště však bylo dopoledne uzavřeno. Lety byly z Burgasu odkláněny do bulharské Varny, uvedl server 24chasa.bg.

„Cestující vystoupili z letadla po schodech. Dle posledních informací je letadlo zpět na letištní ploše a je podrobeno důkladné technické kontrole,” uvedla Dufková s tím, že pro cestující, kteří se měli vrátit do Česka, chce společnost zajistit náhradní dopravu.  

Podle letiště není jasné, čím byl incident způsoben. Vyjasnit by to měli vyšetřovatelé ministerstva dopravy. Jednou z možných variant je chyba pilota.

Nouzové přistání v Lyonu i návrat do Ostravy

Nejde o první problém letadel Travel Service. V červnu letošního roku se letadlo této společnosti směřující na řecký ostrov Korfu zhruba půl hodiny po startu kvůli technickým potížím muselo vrátit na ostravské letiště. Zhruba 160 cestujících muselo ihned opustit letadlo.

V loňském roce musel letoun stejné společnosti, který letěl do Prahy ze španělské Malagy, mimořádně přistát kvůli podezření na únik oleje z jednoho z motorů. Cestující ani posádka nebyli v ohrožení.

Společnost přepravila přes šest miliónů lidí

Flotilu Travel Service tvoří celkem 37 letadel, z toho 32 strojů Boeing 737. Společnost má podepsané objednávky na 30 nových moderních letadel Boeing 737 MAX, první dostane v průběhu roku 2018.

V loňském roce společnost přepravila svými letadly téměř 6,3 miliónu cestujících, o 9,6 procenta více než v roce 2015. Největší meziroční nárůst, o 25 procent, zaznamenaly pravidelné linky, které Travel Service provozuje pod značkou SmartWings. Služeb SmartWings loni využily téměř dva milióny pasažérů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám