Hlavní obsah

České firmy podceňují marketing

Novinky, Tomáš Loskot

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Většina českých firem i po přechodu na tržní hospodářství hrubě podceňuje marketing. Nedostatečná propagace a neschopnost zajistit odbytiště se jim však po vstupu do EU může stát osudným.

Foto: Vratislav Konečný

Gočárův dům vyvolal ve své době vlnu ostrých protestů

Článek

Bolavým místem je podle ředitelky marketingové a poradenské společnosti Datamar Lenky Mynářové vrcholný management tuzemských firem. "Zatímco ve světě je marketing odpovědný za poptávku, u nás je to v naprosté většině oddělení rozdělující igelitky a propisky," prohlásila na dnešní tiskové konferenci na téma EU versus český marketing. Varovala zároveň, že "nezvládnutí marketinku je předpoklad nekonkurenceschopnosti".

Image výrobní základny

Jak vyplynulo ze srovnání tuzemských a zahraničních marketingových dovedností, většina českých firem podceňuje skutečnost, že bude muset umět v evropské konkurenci prosadit svou produkci. Třetina domácího exportu běží systémem "jen za bránu závodu", kdy výrobci nevědí, kde jejich produkty končí a kteří zákazníci je kupují.

"Česká republika si bohužel buduje image výrobní základny a tak se o ní v zahraničí také mluví. Cizí společnosti nemají důvod podporovat růst českých firemních značek, jejich zájmem je využívat zdejší region jako výrobnu," říká George Tesar, profesor švédské Univerzity v Umea a emeritní profesor americké univerzity ve Wisconsinu. "Je běžné, že si v Česku nechávají globální firmy vyrábět levněji zboží pod svou značkou a je otázkou, zda se tento trend po vstupu do EU zvrátí," řekl.

Pomoci na svět novým značkám

Na prodeji pod tzv. privátní značkou, tedy pod značkou obchodního řetězce či distributora, řada odborníků nevidí nic špatného. Tento způsob, jímž se nyní v Česku prodává až 20 procent veškerého zboží, lze využít jako šanci na překonání slabosti vlastní značky a prostředkem na průnik na zahraniční trhy. Českým zájmem je však podle generálního ředitele agentury Czech Trade Martina Tlapy udržet nynější a případně pomoci na svět novým českým značkám.

"Naše hodnota by měla být v pověstné české flexibilitě, v tom, co vymyslíme, a ne v práci ve mzdě, která pak může vést třeba k tomu, že najdete český křišťál ve španělském bazaru," soudí Tlapa. Czech Trade se proto podle něj bude snažit vyhledávat kvalitní zahraniční partnery pro taková obchodní spojení s českými výrobci, která by "nezabíjela" české značky a naopak jim pomohla prorazit v cizině.

Reklama

Výběr článků

Načítám