Hlavní obsah

České dráhy vykázaly téměř miliardový zisk. Dotace činily necelých 14 miliard

Novinky, tov

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Skupina České dráhy vykázala za loňské hospodaření zisk 984 miliónů korun. V černých číslech skončila osobní i nákladní doprava. Zlepšení hospodaření pomohl nárůst tržeb v obou hlavních oborech i sílící koruna, uvedl v pondělí mluvčí drah Radek Joklík. Dráhy dostaly od státu dotace ve výši téměř 14 miliard.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Článek

Silná česká měna přispěla také ke snížení čistého dluhu Skupiny ČD o tři miliardy korun na 27,2 miliardy korun.

„V osobní dopravě byl tématem růst konkurence, postupné otevírání trhu v dálkové dopravě a redefinice obchodního modelu regionální dopravy v krajích po roce 2019 spojená s liberalizací trhu osobní dopravy. Nákladní doprava se zacílila na stabilizaci přepravních výkonů a rozvoj obchodních aktivit v okolních zemích,” řekl šéf ČD Pavel Krtek.

Segment osobní dopravy skončil své hospodaření v mírném zisku šest miliónů korun. V roce 2017 pokračoval růst počtu cestujících i přepravního výkonu. Služeb Českých drah využilo téměř 175 miliónů lidí.

„Největší zájem měli o cestování dálkovými a příměstskými spoji.  Výrazný růst tržeb je patrný například na mezinárodních linkách Praha – Vídeň – Graz a Praha – Berlín – Hamburk, ale také v rámci vnitrostátních vlaků zařazených do integrovaných dopravních systémů,“ dodal Krtek.

V oblasti nákladní dopravy dráhy vykázaly loni čistý zisk 743 miliónů korun. Další zisky skupiny ČD pocházely od dalších dceřiných firem a z hospodaření s majetkem, jako je například pronájem budov.

Dráhy dostávají ročně od státu a krajů dotace na provoz tratí, které nevydělávají. Loni to bylo téměř 14 miliard korun.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám