Hlavní obsah

České dráhy koupí 50 lokomotiv Siemens Vectron

České dráhy koupí od společnosti Siemens 50 vícesystémových lokomotiv Vectron MS. Na základě ve čtvrtek podepsané smlouvy by měly být dodávány od prosince 2025, přičemž národní dopravce je hodlá nasadit na mezistátní spoje do Německa, Rakouska, na Slovensko a do Maďarska. Cenu zakázky dopravce zatím nezveřejnil.

Foto: Siemens

Lokomotiva Vectron od společnosti Siemens

Článek

Lokomotivy vybavené zabezpečovačem ETCS mohou jezdit rychlostí až 230 kilometrů za hodinu a jsou uzpůsobeny pro použití v módu push-pull, kdy nemusí být v čele vlaku, ale mohou být  strojvedoucím ovládány z řídícího vozu. To zásadně zrychluje obraty souprav v koncových stanicích.

„Nasadíme je společně s 20 netrakčními jednotkami ComfortJet (obchodní název ČD pro nové netrakční jednotky z platformy Viaggio Comfort; pozn. red.) a můžou jezdit i s českými railjety,“ uvedl k nákupu lokomotiv náměstek generálního ředitele Českých drah pro osobní dopravu Jiří Ješeta.

Do čela Českých drah usedne dosavadní šéf ČD-Telematika Krapinec

Ekonomika

ČD již provozují 18 vectronů a další využívá dceřiná společnost ČD Cargo v rámci nákladní přepravy. Součástí smlouvy je i plný servis po dobu 15 let.

Lokomotivy by se měly primárně objevit na tratích Praha–Berlín–Hamburk, Praha–Vídeň–Graz, případně Praha–Budapešť.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám