Hlavní obsah

Česká zbrojovka dodá do Egypta 50 000 pistolí

– Brno

Česká zbrojovka z Uherského Brodu vyhrála v Egyptě mezinárodní tendr na dodávku 50 000 pistolí pro egyptské ministerstvo vnitra. Objem ročního kontraktu je ve stovkách miliónů korun, sdělil generální ředitel České zbrojovky Lubomír Kovařík.

Foto: Asmaa Waguih, Reuters

Egyptská policie před katedrálou koptských křesťanů v Káhiře. Ilustrační foto

Článek

Pistole CZ P-07 Duty jsou menší než ty, které pro českou armádu a složky ministerstva vnitra Česká zbrojovka dodává. Firma v Egyptě uzavřela roční kontrakt, na který navazuje dodávka několika set škorpiónů. „Předpokládám, že v příštím roce budeme pokračovat v těchto parametrech,“ uvedl Kovařík. Část dodávky má už firma za sebou. „Minulý týden jsme odvezli první část,“ sdělil Kovařík.

Firma nabízí své zbraně i do Iráku. Jedná o dodávce pušek, samopalů a pistolí. O kontraktu by měla irácká strana rozhodnout letos. Celkem by mělo jít o 20 000 útočných pušek a stejný počet pistolí. Irácká strana uvažuje v této souvislosti o vybudování servisního a školicího střediska pro servis zbraní přímo v Iráku.

Česká zbrojovka je jednou z největších tuzemských zbrojařských firem. Její roční tržby se v posledních letech pohybují nad dvěma miliardami korun. Loni firma vyrobila a prodala 180 000 kusů zbraní.

Kromě výroby pro ozbrojené složky v mateřském závodě v Uherském Brodě vyrábí také zbraně pro sport a lov v Brně. Současná akciová společnost vznikla v roce 1992. Historie zbrojní výroby v Uherském Brodě ale sahá až do 30. let minulého století.

Reklama

Výběr článků

Načítám