Hlavní obsah

Česká pošta zvýšila loni zisk, přesto je kritizována

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Česká pošta v roce 2006 zvýšila zisk o polovinu na 667 miliónů korun, což je druhý nejlepší hospodářský výsledek firmy v historii. Obrat stoupl o 8,3 procenta na 17,7 miliardy korun.

Článek

Státní podnik se podle ředitele kanceláře generálního ředitele Karla Kettnera loni musel vyrovnat s tvrdšími podmínkami na trhu poštovních služeb. Firma se potýkala se zostřením konkurence především v oblasti větších a těžších listovních zásilek a balíků, kde konkurenční firmy (např. DHL)  provozují tyto služby v ekonomicky lukrativních oblastech.

Reálné mzdy ve firmě loni vzrostly o pět procent na průměrných 15 563 korun. Počet zaměstnanců klesl o 500 na 38 290 pracovníků.

Firma loni zavedla nové technologie v oblasti SIPO, připravuje se na vydávání výpisů z úředních rejstříků a databází, například katastru nemovitostí nebo obchodního a živnostenského rejstříku. [celá zpráva] Významnou novinkou je také vydávání elektronického podpisu. [celá zpráva] Pošta se nyní snaží přeměnit na zákaznicky orientovanou společnost, která bude připravena na konkurenční prostředí.

Poštu kritizuje Bérová i Český telekomunikační úřad

Pošta se ale poslední dobou musela vypořádat s kritikou státních úředníků. "Je třeba, aby na poštu přišli noví lidé, noví manažeři, kteří nebudou tak úplně těmi tradičními pošťáky, ale budou mít více smyslu pro obchod a pro péči o zákazníka," prohlásila již dříve ministryně informatiky Dana Bérová.

Česká pošta by měla poskytnout vetší komfort svým zákazníkům. Tvrdí to ve své zprávě Český telekomunikační úřad, jenž hodnotil počínání pošty v posledních dvou letech. Lidé by měli od pošty získávat více informací. Pošta se podle úřadu mnohdy chová jako před několika desítkami let. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Související články

Pošta si začíná účtovat vyšší poplatky

Česká pošta od 1. února zdraží drtivou většinu svých služeb, včetně známek na pohlednice a dopisy. Lidé za ně místo dosavadních 6,50 od úterý zaplatí 7,50...

Pošta tvrdí, že se zbavila části nedostatků

Česká pošta (ČP) ujišťuje, že už odstranila část nedostatků, za něž ji kritizoval Český telekomunikační úřad (ČTÚ). Ten ve své zprávě uvedl, že ČP se špatně...

Poštu prověřuje komise EU

Na základě rozhodnutí Komise EU byla zahájena v úterý kontrola v České poště (ČP). Právu to sdělil ve středu tiskový mluvčí ČP Ladislav Vančura. "Kontrolu...

Výběr článků

Načítám