Hlavní obsah

Česká pošta rozdá 1600 výpovědí

• Aktualizováno

Česká pošta v souvislosti se snižováním počtu poboček rozdá výpovědi zhruba 1600 zaměstnanců. Další z předpokládaných 2269 rušených míst jsou neobsazená. Na pracovněprávní stránku podávání výpovědí a dodržování stanovených kritérií propouštění budou dohlížet odboráři České pošty. Po středečním jednání vedení pošty se zástupci odborů to řekl mluvčí pošty Matyáš Vitík.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Třídící centrum České pošty. Ilustrační snímek

Článek

Management zároveň s provozními zaměstnanci vytvoří platformu, která bude vyhodnocovat zavádění nových pracovních postupů na České poště. S odboráři se má vedení podniku setkávat i nadále, dodal mluvčí. Pošta v současnosti zaměstnává asi 25 000 lidí.

Česká pošta se chystá na zrušení 300 z 3200 poboček. Pošty mají být rušeny ve větších obcích nad 2500 obyvatel, kde je více poboček. Docházková vzdálenost na nejbližší poštu stoupne ze dvou na tři kilometry. Propouštěným zaměstnancům firma nabídne jinou pracovní pozici nebo rekvalifikaci.

Snížení počtu poboček musí ve formě nařízení schválit vláda. Pošta pak zveřejní seznam rušených provozoven a přesný počet propouštěných zaměstnanců. Pobočky se mají rušit k 1. červenci letošního roku.

Rušením poboček chce pošta snížit ztrátu. Ta za loňský rok dosahuje 1,5 miliardy korun. Pokud by nepřijala úsporná opatření, skončila by letos v insolvenci. Součástí rušení pošt je i zrušení až 2269 pracovních pozic. Z nich je ale část neobsazená, proto pošťáků odejde výrazně méně. Podnik bude také nabízet rekvalifikace nebo jiná místa.

Zrušení poboček je jedním z prvních kroků chystané transformace České pošty. Během dvou let by se měla rozdělit na státní podnik provozující pobočky, které poskytují základní poštovní a finanční služby, a komerční akciovou společnost nabízející balíkové a logistické služby. Celý proces má být hotový v roce 2025 a vyjde na víc než osm miliard Kč.

Česká pošta do léta propustí 2000 lidí

Domácí

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám