Hlavní obsah

Česká pošta na příštích pět let nedostala licenci

Aktualizováno

Český telekomunikační úřad (ČTÚ) zamítl žádost České pošty o vydání poštovní licence od roku 2018 na příštích pět let. Důvodem je, že podnik nedoložil nákladovou orientaci svých cen. Česká pošta byla jediným účastníkem výběrového řízení. Úřad o tom informoval ve středu.

Foto: Luděk Fiala, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Podnik se brání tím, že by na základě požadavků ČTÚ na nákladově orientované ceny musel výrazně zdražit. Zákazníci by například za obyčejný dopis zaplatili 25 korun namísto současných 16 korun.

Regulátor zároveň chce poště nařídit, aby základní poštovní služby i v příštím roce zajišťovala za stávajících podmínek. Česká pošta je dosavadním držitelem licence.

„Důvodem pro tento postup je skutečnost, že Česká pošta nesplnila podmínky účasti ve výběrovém řízení, když nedoložila nákladovou orientaci cen základních služeb podle podmínek účasti ve výběrovém řízení. V takovém případě zákon umožňuje Radě ČTÚ rozhodnout o uložení předmětných povinností napřímo,” uvedl mluvčí ČTÚ Martin Drtina.

Pošta: podmínky jsme splnili

Pošta podle mluvčího Matyáše Vitíka splnila všechny podmínky výběrového řízení. „Ceny České pošty splňují podmínku nákladové orientace, protože pokrývají všechny obvyklé tržní náklady. Pro razantní zdražení neexistuje žádný reálný důvod,” domnívá se Vitík.

Pošta v současnosti čerpá od státu příspěvek na poskytování základních služeb vyplývajících z licence. Jeho výše letos může dosáhnout maximálně půl miliardy korun a v dalších letech by měla klesat. Loni bylo maximum 600 miliónů korun.

„Česká pošta má i nadále zájem základní poštovní služby provozovat a své další kroky bude realizovat v návaznosti na postup ze strany ČTÚ,” doplnil mluvčí pošty Vitík.

Reklama

Související články

Poště klesl zisk na zhruba 190 miliónů korun

Česká pošta podle předběžných údajů za loňský rok vykáže zisk před zdaněním okolo 190 miliónů korun. Předloni to bylo 302 miliónů, řekl ve středu generální...

Výběr článků

Načítám