Hlavní obsah

Česká měna se blíží k 26 korunám za euro. Hranici překoná v říjnu, věští ekonom

Novinky, bož

Česká koruna po zavedení koronavirových opatření nejprve prudce oslabila, následně začala pozvolna posilovat. V posledních dnech se pohybuje kolem 26,20 Kč za euro. V pondělí oslabila k 26,32 Kč/euro, aby následně v úterý posílila zpět na 26,22 Kč/euro, vyplývá z dat serveru Kurzy.cz. Kdy se česká měna podívá za hranici 26 Kč/euro? Podle ekonoma skupiny Natland Petra Bartoně k tomu pravděpodobně dojde v říjnu.

Článek

Podle Bartoně korunu nadále znehodnocuje nejistota ohledně budoucnosti evropské ekonomiky. „Menší satelitní měny na to vždy lehce doplácejí a vždy dočasně. Vidíme, že kdykoli nejistota poklesne – například při schválení rozpočtového rámce a fondu obnovy EU – koruna se skokově vrací ke své dlouhodobé úrovni posledních tří let kolem 25,70 za euro,” sdělil Novinkám.

„V příštích dvou měsících tato nejistota poroste spolu se zvyšováním infekcí v Evropě a zpochybněním již domluvených parametrů rozpočtů EU, takže zatím hranici 26 korun neprolomí, ale v říjnu za sebou budeme mít více než půlrok evropského života s covidem a strach z něj opadne,” dodal.

Skutečným vítězem jednání o fondu obnovy je Itálie, dostane 28 procent sumy

Ekonomika

Euro podle něj navíc na podzim bude posilovat oslabováním dolaru v chaosu před americkými volbami. „Relativní důvěra v euro pomůže i snížit relativní nedůvěru v korunu. V první polovině října bychom se tak mohli dočkat prolomení hranice 26 korun za euro,” předpokládá ekonom.

„Pokud by však přišel zásadní průlom na poli léku či vakcíny dříve, může přijít i dříve prolomení hranice,” uzavřel.

Koruna je k dolaru nejsilnější za dva roky

Ekonomika

Hodnota koruny se silně propadla ve druhé polovině března, kdy ji dolů strhly obavy z globálního šíření nemoci covid-19. Na pomyslné dno si sáhla 24. března, kdy jedno euro vyšlo na 27,81 koruny.

Koruna i další regionální měny v podobných situacích oslabují, protože je investoři podobně jako akcie považují za riziková aktiva.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám