Hlavní obsah

Česká měna atakuje hranici 26 korun za euro

Novinky, bož

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Česká měna na začátku týdne posiluje a blíží se k hranici 26 korun za euro. Vyplývá to z dat serveru Kurzy.cz. Od začátku roku koruna k euru posílila o necelých dvacet haléřů.

Článek

„Důvody k posilování koruny však nelze hledat v dobrých datech z domácí ekonomiky. Na jedné straně jednotlivé země nyní prodlužují uzavření ekonomik, rozšiřují restriktivní opatření a zpřísňují přeshraniční pohyb osob,” uvedl Tomáš Volf ze společnosti Citfin.

„Na straně druhé probíhá očkování a trhy doufají, že bude dostatečně rychlé a především funkční. S měnící se náladou na trzích se pohybují také rizikovější aktiva, mezi které patří i koruna. Zhoršení nálady vede k oslabení koruny a posílení amerického dolaru a naopak,” dodal.

Evropská komise chce kvůli praní špinavých peněz omezit platby v hotovosti

Ekonomika

Předtím, než se v Evropě loni na jaře plně projevila koronavirová pandemie, koruna byla výrazně silnější. Vrcholu dosáhla 17. února 2020, kdy jedno euro vyšlo na 24,795 Kč.

Naopak dna – 27,81 za euro – dosáhla 24. března 2020. K hranici 26 korun se blížila již v létě, poté ji však stáhla dolů podzimní vlna covidu.

Korunu stejně jako další regionální měny investoři považují za riziková aktiva. Jsou proto podobně jako akcie náchylné na společenské a ekonomické otřesy a na růst napětí.

Reklama

Související články

Koruna už měsíc vytrvale posiluje

Česká měna dále pokračuje v posilování vůči svému evropskému protějšku. Jedno euro ve středu dopoledne vycházelo na 26,207 koruny. Vyplývá to z dat serveru...

Výběr článků

Načítám