Hlavní obsah

Česká i slovenská koruna lámou rekordy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

ČESKÁ REPUBLIKA

Česká koruna v posledních týdnech nezná slovo oslabení. K dolaru láme jeden rekord za druhým a 25 korun za dolar je, sice nedávnou, ale už minulostí. Nyní se dolar prodává ze 22,78 koruny, euro za 30,69 koruny. Silná měna ale trápí domácí exportéry, kteří kvůli ní méně vydělají, u dolaru to ale úplně neplatí. Díky jeho propadu naopak řada zboží zlevňuje.

Foto: Zlín Film Office
Článek

České firmy totiž do dolarových oblastí, tedy USA a Asie, příliš nevyvážejí, naopak mnoho zboží se z nich dováží. Slabý dolar tak zlevňuje benzín a elektroniku.

Silný kurz koruny k americké měně trápí jen vývozce skla, kteří mají na americkém trhu hlavní odbytiště. "Pokud bude oslabování dolaru pokračovat, a od obchodních partnerů mám signály, že bude, budeme muset zřejmě razantně omezit výrobu," řekl ČTK majitel sklárny v Harrachově František Novosad.

Dolar stále doplácí na stav americké ekonomiky. Ta sice roste, ale deficit tamní obchodní bilance je stále hrozivější. Podniky nemají zájem v USA investovat a odcházejí do jiných zemí. Tamní rozpočet je navíc v deficitu a kvůli slábnoucí měně hrozí, že investoři přestanou mít zájem kupovat dluhopisy.

Koruna posiluje, ačkoliv nemá důvod

Kromě oslabování dolaru jsou ale poslední týdny typické i posilováním české měny k euru. K tomu podle analytiků ale nyní není žádný objektivní důvod.

"Těmi posilujícími faktory by přitom u nás měly být především další zahraniční investice a dobré makroekonomické ukazatele," doplnil Vladimír Pikora z Volksbank. Investice i ukazatele jsou ale dobré už delší dobu, přesto koruna roste silně hlavně poslední měsíc.

"Víra, především zahraničních investorů k české koruně, je nezlomná. Mnozí domácí investoři věří přitom koruně o poznání méně. Často zdůrazňují, že posilování koruny není nyní podloženo žádnými důvody," myslí si analytička Next Finance Markéta Šichtařová.

V čele je slovenská koruna

Silná ovšem není jen česká koruna, ale všechny středoevropské měny. Rostou od vstupu země do EU. Podle analytiků o ně začali větší zájem projevovat zahraniční investoři, hlavně v Londýně. Středoevropský region berou jako nadějný a o tamní měny mají velký zájem.

Prim mezi zeměmi střední Evropy hraje v tomto směru měna slovenská. Růst o několik haléřů den co den jak k euru, tak k dolaru je běžným jevem.

"Na slovenském trhu přetrvává pozitivní nálada, kterou v minulých dnech podpořil guvernér centrální banky Marián Jusko a zprávy o přílivu investic," sdělil analytik Komerční banky Jan Vejmělek. Americká automobilka Ford potvrdila v minulých dnech investici společně s německou firmou Getrag na výrobu převodovek do automobilů. Investuje tu 300 miliónů euro.

Ještě v říjnu stálo euro 40 slovenských korun a dolar 32,50 koruny. K euru od té doby posílila měna o korunu a k dolaru dokonce o tři koruny na 29 SKK. Slovenská centrální banka už snížila i úrokové sazby, na růst koruny to ale žádný vliv nemělo.

Reklama

Související články

Koruna je rekordně silná k dolaru i k euru

Česká měna má další impulsy k posilování. Středeční rozhodnutí vlády vymrštilo korunu k euru na hodnou 30,90. To je nejlepší výsledek za poslední dva roky....

Dolar stojí historické dvacet tři koruny

Česká měna v pátek posunula historické maximum vůči dolaru o deset haléřů na 23,00 Kč/USD. Důvodem byly další ztráty dolaru vůči euru, řekl Radim Krejčí...

Výběr článků

Načítám