Hlavní obsah

Česká ekonomika roste ještě rychleji, než se čekalo

Novinky, tov
Aktualizováno

Statistici ještě vylepšili mimořádně dobrá čísla o růstu tuzemské ekonomiky. Ve druhém čtvrtletí se hrubý domácí produkt meziročně zvýšil o 4,6 procenta a proti 1. čtvrtletí o 1,1 procenta. Český statistický úřad (ČSÚ) také zpřesnil svůj srpnový odhad, podle kterého ekonomika meziročně stoupla o 4,4 procenta.

Foto: David Ryneš, Novinky

Hrubý domácí produkt ČR

Článek

Meziroční růst české ekonomiky byl nejvyšší od konce roku 2007.  ČR roste po Irsku a Islandu nejrychleji v Evropě. Ekonomové a banky odhadují, že by celoroční růst měl překročit čtyři procenta.

„Jedná se o jeden z nejrychlejších růstů mezi hospodářsky vyspělými státy světa,“ upozornil ekonom Lukáš Kovanda ze společnosti Roklen. Vedle dvou zmíněných evropských zemí rostou rychleji než ČR už jen Indie, Čína a Indonésie.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

„Za posledním zpřesněním stojí hlavně nová čísla z ministerstva financí o výběru DPH a spotřební daně z tabáku, kde došlo k navýšení výběru oproti odhadům,” řekl Novinkám ředitel Odboru národních účtů ČSÚ Vladimír Kermiet.

Příští rok bude slabší

Zářný výsledek české ekonomiky je podle Kovandy do určité míry výsledkem přechodných efektů, například dočerpávání eurofondů, které se výrazně promítá třeba do růstu infrastrukturního stavitelství. „Nelze tak sázet na udržení současných měr růstu i v příštím roce, kdy už se navíc bude v meziročním srovnání komparovat s poměrně vysokou základnou,“ dodal.

Spotřeba narostla

Reálná spotřeba domácností na obyvatele se ve druhém čtvrtletí meziročně zvýšila o 3,3 procenta, což je o desetinu procentního bodu nižší tempo ve srovnání s růstem reálných příjmů.

Průměrný měsíční příjem domácností na obyvatele byl ve 2. čtvrtletí 21 960 korun, průměrná spotřeba na obyvatele byla za měsíc 20 333 korun.

Reklama

Výběr článků

Načítám