Hlavní obsah

Česká ekonomika oživuje, potvrzují to všechny signály, tvrdí ČNB

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Ekonomika České republiky stojí na začátku oživení, vyplývá ze záznamu z jednání bankovní rady České národní banky (ČNB), které se odehrálo ve čtvrtek 25. září. Podle ČNB oživení potvrzují všechny signály, které z domácí ekonomiky přicházejí. Zejména rychleji rostoucí mzdy a odhad jejich dalšího růstu signalizují vznik prvních tlaků ve prospěch růstu inflace v domácí ekonomice.

Foto: Milan Malíček, Právo

Článek

Podle záznamu se členové rady shodli, že v rámci intervenčního režimu lze hladinu 27 korun za euro považovat i nadále za vhodně zvolenou. Její udržování poblíž této hladiny lze očekávat alespoň do roku 2016.

"Zatímco domácí ekonomika začíná generovat patrné proinflační tlaky, existuje nejistota související s cenovým vývojem v zahraničí, zejména v eurozóně," uvádí záznam.

Obavy z vývoje v zahraničí

Členové rady zároveň při diskusi o ekonomickém vývoji v zahraničí uvedli, že zatímco domácí ekonomický vývoj není nyní zatížen významnějšími nejistotami, vývoj v zahraničí je značně nevyrovnaný.

Bankovní rada minulý týden opět nechala úrokové sazby na historických minimech a rozhodla o pokračování režimu devizových intervencí s cílem udržet kurz poblíž 27 Kč/EUR. Rozhodnutí o zachování sazeb bylo jednomyslné, detaily rozhodnutí o intervenčním režimu ČNB nezveřejňuje.

Reklama

Související články

ČNB bude tlačit korunu dolů do roku 2016

Rada České národní banky rozhodla o prodloužení intervencí do roku 2016. S jejich ukončením dosud počítala ve druhém čtvrtletí 2015. Na tiskové konferenci to...

ČNB: Koruna by rozhodně neměla posílit

Přes nynější další oslabování koruny, jejíž kurz vůči euru dosáhl 21. srpna již magické hranice 28 korun, nehodlá Česká národní banka (ČNB) činit žádné kroky...

Inflace v eurozóně dál nebezpečně klesla

Meziroční míra inflace v eurozóně v září klesla na 0,3 procenta ze srpnových 0,4 procenta. Vyplývá to z rychlého odhadu, který v úterý zveřejnil statistický...

Výběr článků

Načítám